Så meget må du drikke ifølge nye anbefalinger

Rådet for Alkohol og Narkotika er netop kommet med anbefalinger til, hvor meget man maksimalt må drikke. De anbefaler en mængde på fire genstande.
For at komme selvmord og selvmordsforsøg til livs og give alle en tryg og sikker opvækst skal vi sætte ind i forhold til alkoholindtag, mener Rådet for Alkohol og Narkotika. Derfor kommer de nu med anbefalinger til netop, hvor meget alkohol man bør indtage. Foto © : Imago / Ritzau Scanpix
17. september 2024 15:06

Fire er det maksimale antal alkoholiske genstande, man skal indtage ved en lejlighed. I hvert fald, hvis man skal følge Rådet for Alkohol og Narkotikas nye anbefalinger.

Der er ikke sat nogen øvre grænse for, hvor meget man ifølge anbefalinger må drikke om ugen, som der eksempelvis er i Danmark.

I stedet anbefaler rådet grænser for enkelte lejligheder. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Inspirationen til anbefalingerne stammer fra canadiske anbefalinger, hvor man ikke sætter max antal på, fordi ‘alt indtag af alkohol er forbundet med en risiko’, skriver rådet.

Man må ikke blande

Hvis man drikker alkohol, anbefaler rådet også, at man holder sig til én slags alkohol. Altså enten øl eller vin, fordi en blanding ofte øger det totale indtag.

Og ifølge forkvinde for rådet Ivalu Katajavaara Seidler er anbefalingen fire, fordi man ved, at fem genstande eller mere har store konsekvenser:

- Vi ved, at rusdrikning, hvor man indtager fem genstande eller mere ved samme lejlighed, har store samfundsmæssige konsekvenser som tilfælde af ulykker, vold, seksualforbrydelser, kriminalitet og selvmord, udtaler hun i pressemeddelelsen. 

Udover at være forkvinde for rådet er hun også forsker ved Syddansk Universitet og Ilisimatusarfik.

Forebyggelse af svære problematikker starter med alkohol

Hun påpeger i pressemeddelelsen, at alkoholindtaget er et af de vigtigste steder at sætte ind.

- Hvis vi gerne vil sikre, at alle i vores land oplever en god opvækst og et godt liv, så er det et af de vigtigste steder, vi skal sætte ind.

- Forskning og erfaringer har vist, at rusdrikning har store konsekvenser for børn, som vokser op i hjem, hvor det ofte forekommer. At vokse op i hjem med et højt alkoholindtag er i sig selv skadeligt for barnet og dets videre udvikling, sundhed og trivsel, men det øger også risikoen for at opleve vold, omsorgssvigt og seksuelle overgreb, siger Ivalu Katajavaara Seidler om anbefalingerne.

Hun pointerer også, at rusdrikning ofte går forud for enten selvmord eller selvmordsforsøg.

- Så hvis vi vil forebygge selvmord, skal vi også forebygge rusdrikning, udtaler hun.