I dag starter debatten om forfatningskaos - igen

Efter heftig kritik tager Inatsisartut i dag hul på en debat om, hvad der egentlig skal ske med det 30 millioner kroner dyre forfatningsforslag, som har ligget i en skuffe siden april.
Formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), skubbede ansvaret for det videre forløb med forfatningsudkaster over på Inatsisartut. Foto © : Else Olsvig/KNR
Skrevet af Christine Hyldal
12. oktober 2023 07:52

I april landede den. Grønlands første udkast til sin egen forfatning til den dag, hvor landet bliver selvstændigt.  

Den var undervejs i seks et halvt år og kostede 30 millioner skattekroner.

Og så lå den der, forfatningsudkastet, fredag 29. april. Der var fest og fejring, taler og sang - men ingen havde tilsyneladende en plan for, hvad der så skulle ske.

Formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), skubbede ansvaret over på Inatsisartut. Og daværende formand for Inatsisartut, Kim Kielsen (S), vurderede ikke, at det er formandsskabets ansvar.

Heller ingen i befolkningen havde været involveret i løbet af de seks et halvt år, og de interesserede måtte selv google sig frem til den 278 sider lange betænkning på kommissionens egen hjemmeside for at læse det.

KNR har uploadet hele forfatningsforslag her

Selv naalakkersuisuts egne partier var ude med riven. For kunne det virkelig være meningen, at 30 millioner skattekroners arbejde bare skulle samle støv?

Det skal politikerne debattere i Inatsisartut i dag.

Borgerinddragelse... nu

De to største partier fører an. Både Inuit Ataqatigiit og Siumut har lavet såkaldte beslutningsforslag, altså oplæg til politisk debat om, hvordan dælen det historiske forslag til en grundlov kan komme op ad skuffen igen.

Inuit Aaqatigiit kræver – nu – at der kommer borgerinddragelse.

Forfatningskommissionen

  • Arbejdet med henblik på udarbejdelse af Grønlands egen forfatning blev første gang rejst og debatteret i Inatsisartut i 2007.
     
  • Ni år efter, under efterårssamlingen i 2016, blev spørgsmålet igen bragt på bane som et konkret beslutningsforslag i Inatsisartut. Der var opbakning til etableringen af en grønlandsk forfatningskommission.
     
  • Derfor nedsatte Naalakkersuisut den første Forfatningskommission 27. april 2017.
     
  • Det er et udkast til en grundlov, "som skal være baseret på og danne ramme for det grønlandske folks kultur, sprog og identitet".

Kilde: tunngavik.gl

"Inatsisartut har desværre ikke - i forbindelse med kommissionens nedsættelse - forholdt sig til, hvorvidt eller i hvilken form Inatsisartut skal behandle kommissionsbetænkningen. Inuit Ataqatigiit finder det vigtigt, at arbejdet indbefatter dialogmøder med borgere, uddannelsesinstitutioner og interesseorganisationer, suppleret med borgeroplysning," lyder det i IA's oplæg. 

Folkeafstemning

Siumut går skridtet videre og vil have en folkeafstemning.

Noget af den kritik, som har ramt Forfatningskommissionen, er, at den ikke har rejst rundt i landet og involveret folk i de mere end seks år, hvor forfatningsudkastet blev til. Blandt andet på grund af corona-pandemien. Så den forfatning, som er tænkt til at være vores alles første grundlov, er altså blevet til i et lukket kontor i hovedstaden.

"Forfatningskommissionens betænkning skal sendes ud til folk i en trykt og letlæselig udgave. Hvis opgaven gennemføres på en sober måde og med en god inddragelse, er Siumut ikke i tvivl om, at et markant flertal af befolkningen vil bakke op omkring forfatningen,” lyder det fra partiet.

"Efter endt dialog med og iblandt befolkningen vil vi skulle forholde os til den egentlige folkeafstemning," skriver Siumut.