- Det er galimatias: Delte meninger om forfatningskaos

Forfatningskommissionen har kostet seks år og 30 millioner kroner. Nu vil Siumut bruge endnu flere millioner til at inkludere befolkningen.
Ruth Kristensen synes, at politikerne prioriterer skattekronerne helt forkert. Foto © : KNR/Karline Platou
17. august 2023 15:40

Efter 30 millioner kroner og seks års arbejde, ligger Grønlands første forfatningsudkast på skrivebordet og samler støv.

Det har den gjort siden 29. april, og hverken formand for Naalakkersuisut Muté B. Egede (IA) eller formand for Inatsisartut Kim Kielsen (S) vil tage ansvaret for at bestemme, hvad der nu skal ske med forfatningsudkastet.

Kritikken kommer ikke kun fra oppositionen, men også Naalakkersuisuts egne partier. Kritikken har særligt lydt, at arbejdet med kommisionen har været for lukket, og at befolkningen ikke er blevet involveret.

Forfatningskommissionen

  • Arbejdet med henblik på udarbejdelse af Grønlands egen forfatning blev første gang rejst og debatteret i Inatsisartut i 2007.
     
  • Ni år efter, under efterårssamlingen i 2016, blev spørgsmålet igen bragt på bane som et konkret beslutningsforslag i Inatsisartut. Der var opbakning til etableringen af en grønlandsk forfatningskommission.
     
  • Derfor nedsatte Naalakkersuisut den første Forfatningskommission 27. april 2017.
     
  • Det er et udkast til en grundlov, "som skal være baseret på og danne ramme for det grønlandske folks kultur, sprog og identitet".

Kilde: tunngavik.gl

Senest har Siumuts politiske ordfører Doris J. Jensen foreslået, at Naalakkersuisut nu skal bruge yderligere fire millioner kroner til en informationskampagne og folkeafstemning om forfatningens fremtid.

Men hvad mener folk egentlig selv om forløbet? KNR har været på gaden i Nuuk for at spørge dem.

Brug penge på andet

Ruth Kristensen arbejder til daglig på Dronning Ingrids Hospital, og hun synes, at arbejdsprocessen omkring forfatningen er helt skæv.

- Det er jo politikerne, der har sørget for at bruge de 30 millioner på forfatningen, og så er det sandelig også dem, der skal sørge for at tage arbejdet videre, så vi kan bruge forfatningsudkastet til noget, siger hun.

Ruth Kristensen ser også noget kritisk på forslaget om at bruge yderligere fire millioner på en informationskampagne.

- Jeg synes, det er galimatias. Vi har rigelige samfundsproblemer. Vi har et sundhedsvæsen, hvor folk venter på operationer i flere år. Vi har børn, som mistrives, og vi har et socialvæsen, der ikke fungerer. Der er mistrivsel overalt. Jeg kan simpelthen ikke forstå den rækkefølge, de arbejder i, siger hun.

Malina Johnsen. Foto © : KNR/Teitur Larsen

Malina Johnsen arbejder til daglig som sagsbehandler. Hun synes, at 30 millioner kroner er en fin pris for en forfatning, men hun savner, at politikerne tager ansvar for den.

- Politikerne er alt for stille. De bliver nødt til at tale højere om selvstændighed, siger hun.

Nuunu Rasmussen.
Foto © : KNR/Teitur Larsen

Nuunu Rasmussen drømmer også om selvstændighed. Hun er dog enig med Ruth Kristensen i, at politikerne i højere grad skal bruge penge på andre områder.

- Da jeg afleverede mit barnebarn i børnehave her til morgen, så jeg, at de manglede pædagoger i hendes stue. De børn kalder vi for ”Grønlands fremtid”. Der er alt for mange områder, der trænger til et løft, siger hun og fortsætter:

Jeg mener, at vi skal fokusere mere på at ordne disse områder fra bunden. Jeg mener ikke, vi er klar til selvstændighed endnu.