Hvordan løser vi boligproblemet?

Inatsisartut drøfter nu ny strategi for boligområdet herhjemme. Og politikerne kan næppe være uenige om, at der skal gøres et eller andet - for boligproblemerne er massive.
Skrevet af Mads Ullerup
23. maj 2012 13:36

I en faktarapport som Naalakkersuisut fremlagde for et par måneder siden stod det klart, at omkring to ud af tre af de omkring 6.400 selvstyreejede boliger er i så dårlig stand, at renovering af dem ikke kan betale sig.

Nedslidte og utætte boliger er et af problemerne, men endnu værre er de massive problemer med skimmelsvamp.

For netop at komme nogle af skimmelsvampsproblemerne til livs valgte Finans- og Skatteudvalget i slutningen af marts at sige ja til en ekstrabevilling på 16 millioner kroner til bekæmpelse af svampen.

LÆS HER: http://knr.gl/da/nyheder/udvalg-siger-ja-til-svampe-millioner

Den bevilling er dog kun en dråbe i havet.

En samlet løsning på skimmelsvampsproblemerne her i landet kræver investeringer på mellem 3,5 og 5,5 milliarder kroner over de næste 15 til 20 år, nævnte Naalakkersuisoq for Boliger, Jens B. Frederiksen ved samme lejlighed.

Boligselskabet A/S INI har i den forbindelse påpeget, at det er nødvendigt med markante huslejestigninger for at komme problemerne til livs.

Og skimmelsvamp skelner som bekendt ikke mellem rig og fattig, hvilket formanden for Inatsisartut, Josef Motzfeldt og en række medlemmer af Naalakkersuisut måtte sande, da de i starten af året måtte fraflytte deres bolig. Også her på grund af skimmelsvampen.

Mens der hurtigt blev fundet nye boliger til dem, må mange borgere stadig vente lang tid på et hjem uden skimmelsvamp.

Boligproblemerne er med andre ord så omfattende her i landet, at der vil blive holdt godt øje med den boligredegørelse, der nu bliver drøftet i Inatsisartut.

Boligredegørelsen lægger blandt andet op til at flere borgerne i fremtiden skal blive ejere i stedet for lejere af deres bolig. Det vil ifølge Jens B. Frederiksen få folk til at passe bedre på deres boliger.

Han lægger desuden op til, at der investeres flere penge i boligbyggerier i byer med vækst, og at der investeres færre penge i byer og bygder, der oplever tilbagegang i tilflytning og vækst.