Hvem vil lege med hvem efter valget?

Det bliver med al sandsynlighed de små partier, der kommer til at afgøre, hvem der ender med at sidde på regeringsmagten her i landet, når valget er overstået.
02. februar 2013 07:26

Hverken IA eller Siumut vil formentlig kunne få flertal alene, og eftersom IA næppe har tænkt sig at indgå et samarbejde med Siumutterne, så bliver de to store partier hver især afhængige af at kunne finde legekammerater blandt de små.

Selvom Demokraterne i udgangspunktet går til valg på at fortsætte koalitions-samarbejdet med IA, vil de ikke give nogen garantier til vælgerne.

- Vi udelukker ikke noget som helst i forhold til et valg. Men der skal jo meget til, for at vi ændrer kursen. For vi synes at i den koalition, der har været, har vi haft en rigtig god kurs, og det stykke arbejde er slet ikke færdigt, og derfor vil vi gerne have lov til at gøre det færdigt sammen med dem, siger Demokraternes formand, Jens B. Frederiksen.

- Men det kommer absolut an på, hvilke krav der stilles til os, og hvor meget vi i øvrigt kan få igennem af de krav, som vi naturligvis vil komme med i forhandlinger om en ny koalitionsaftale, tilføjer Jens B. Frederiksen.

Han påpeger, at hans parti i den forgangne valgperiode har sat store fingeraftryk på den politik, der bliver ført. Det gælder bl.a. sænkningen af indkomstskatten som han fremhæver som en demokratisk mærkesag.

Men hvad ville så være til hinder for at Demokraterne kunne finde sammen med Siumut?

- Der er mange ting, som kan blive problematiske, hvis vi skulle arbejde sammen med Siumut. Fx at de har sagt, at der skal ske en klar ændring af storskalaloven, hvis de kommer i regering. Det mener vi absolut ikke der skal. Hele måden, som vi ønsker at tage os betalt for de ressourcer, vi har i landet, den er vi heller ikke enige om. Flere ting ville gøre det rimelig svært at finde et samlet fodfæste i forhold til en fremtidig politik. Men jeg siger ikke, at det ikke kan ske, lyder det fra Demokraternes leder.

Demokraterne sidder i dag på fire af stolene i Inatsisartut, men står til at miste en af dem i de seneste to meningsmålinger.

Atassutspås til at beholde de to pladser i tinget, som de har i dag.

Partiet har i løbet af valgperioden hart teknisk samarbejde både med Siumut og koalitionen. Og de vil hverken pege på hverken Siumut eller IA, før valgresultatet ligger klar, lyder det i dag fra Atassuts formand Gerhardt Petersen:

- Vi har diskuteret det i hovedbestyrelsen så sent som i går aftes. Og vi ligger ikke fast på, hvem vi vil pege på. Det vil være afhængigt af, hvordan retorikken bliver i valgkampen og af valgresultatet.

Visse politiske områder hælder dog mere i Siumuts retning:

- Med hensyn til royalties ligger vi tættere op ad Siumut. Men til forskel fra Siumut siger vi, at vi gerne vil indøre royalties på visse mineraler - ikke dem allesammen. Og på spørgsmålet om nultolerance hælder vi også mere mod Siumut, hvor vi arbejder på at få den afskaffet, siger Gerhardt Petersen.

Han oplyser, at Atassut forventer at have den endelige kandidatliste klar på mandag. De to nuværende Inatsisartutmedlemmer Siverth K. Heilmann og Knud Kristiansen genopstiller.