Hudson-mine forventes klar til sommer

Til sommer åbner Hudson Greenland efter planene deres mine ved Kangerlussuaq. Minen skal udvinde tusindvis af tons af stoffet anorthosit, og mange af minearbejderne bliver formentlig hjemmehørende:
01. februar 2018 11:45

- Husene, indhandlingen, knuseriet og havnen er ved at være helt færdigt, siger råstofkoordinator for Qeqqata Kommunia, Peter Søren Olsen.

Hudson Greenland forventer at kunne begynde udvindingen i juli, når de sidste forberedelser er færdige.

 - Når de sidste byggerier er på plads, forventer selskabet at kunne åbne minen i juli eller august.

LÆS OGSÅ Hudson-aftale: Et lys i mørket

Et år forsinket

Udvindingen skulle ellers være begyndt sidste år men blev forsinket, da der manglede håndværkere, som skulle lave bygningerne. Derfor blev selskabet nødt til at hente arbejdskraft fra Canada for at kunne gøre klar.

Minen skal udvinde anorthosit, hvilket indeholder bl.a. aluminium, silicium og calsium, og benyttes til fremstilling af glasfiber.

Der er store mængder af anorthosit i Naajaat, og det siges at være det reneste i verden. Og der skal udvindes mange tons.

- Det første år skal 200.000 tons produceres. Men det er også meddelt, at det tal kommer til at stige gradvist, siger Peter Søren Olsen.

LÆS OGSÅ Anlægsarbejdet skrider fremad i Qaqortorsuaq

Fleste skal være hjemmehørende 

Når brydningen begynder forventes foreløbig en drift på mindst 20 år. Selskabet forventer 60 fastansatte om året, hvor 80 procent søges at være fastboende.

- Qeqqata Kommunia håber inderligt på, at de fleste ansatte vil være grønlandske, siger Peter Søren Olsen.

Hudson har allerede lavet en produktionsaftale for 10 år med et af verdens største glasfiberproducenter, som er placeret i USA.