Hovedstaden har fået tre nye dieselbusser

Tre nye busser med plads til sammenlagt mere end 240 passagerer, som kan holde tærerne varme på selv de koldeste dage skal tages i brug i hovedstaden om kort tid.
De tre nye busser skal tages i brug indenfor kort tid, oplyser direktøren for Nuup Bussii. Foto © : Nuup Bussii
Skrevet af Merete Lindstrøm
11. februar 2020 16:54
Versionist Connie Fontain

Nuup Bussii har fået tre splinternye busser, der hver især kan medtage helt op til 82 passagerer. Busserne er en del af en ordre på i alt otte nye busser, der bliver leveret over de næste tre år.

LÆS OGSÅ Så meget forurener din bil

- De nye busser vil højne servicen for vores passagerer og være bedre for miljøet, fordi de er udstyret med EU-godkendte dieselpartikelfiltre i modsætning til de gamle dieselbusser, vi kører med nu, siger direktør i Nuup Bussii, Mogens Nathansen.

Hybridbusser kan ikke klare mosten

Men dieselbusser er det nu alligevel, og det er der en grund til forklarer direktøren. Der har nemlig været lavet forsøg med hybridbusser i 2014-2016, hvor man har forsøgt sig med de mere miljøvenlige busser i den arktiske vinter. Og det gik ikke så godt, lyder det.

- Det var ligesom et kørende køleskab. Busserne var alt for kolde for passagerer og chaufførerne. Desuden mistede de motorkraft op ad bakken, så de kun kørte omkring 25 kilometer i timen på de stejleste passager, fortæller Mogens Nathansen.

LÆS OGSÅ Krydstogtskibe forurener som afbrændingen i Nuuk et år

De busser, der netop er blevet anskaffet, er lavet til de kolde forhold, med ekstra isolering i sider og gulv, og så har de automatisk udendørsbelysning, som tænder når dørene åbnes. Direktøren fortæller også, at hybridbusser koster omkring det dobbelte af de omkring 1,8 millioner kroner, som de nyanskaffede dieselbusser står i, og det er ikke pengene værd endnu, mener han.

- Vi afventer teknologiens udvikling, så vi kan få busser, der kan klare vind og vejr i Grønland, uden at det bliver til gene for passagerer og medbilister, siger han.

Nuup Bussii har en serviceaftale med Kommuneqarfik Sermersooq, hvor det kræves, at selskabets busser har en gennemsnitsalder på maks 12 år, og at ingen af busserne er mere end 18 år gamle. Derfor var det nødvendigt med nye investeringer, forklarer direktøren.