Hjemvendte grønlændere skal søge om stemmeret

Opdateret: Grønlandske studerende, der netop er vendt hjem fra studier i Danmark, kan stemme til Inatsisatut-valget den 28. november, selv om de ikke har boet her i landet i de sidste seks måneder.
Qinersineq Foto © : KNR
Skrevet af Sara K. Jakobsen
09. oktober 2014 14:04

Hvis de studerende, der for nyligt er vendt hjem til Grønland, vil stemme til Inatsisartut valget - Så skal de som andre borgere, der er flyttet fra en kommune til en anden, sikre sig, at de står i valglisten, ved at søge om dispensation, her.

Det præciserer Selvstyret, efter Radioavisens historie om, at de hjemvendte studerende ikke umiddelbart har stemmeret. 

Selvstyret gør det samtidigt i en pressemeddelelse klart, at de studerende i Danmark og i det øvrige udland og deres ægtefæller beholder deres valgret til Inatsisartut.

Det samme gælder patienter på sygehusophold i udlandet, hvis du er grønlandsk folketingsmedlem eller repræsentant for Grønlands Selvstyre i udlandet.

Med andre ord skal udlandsopholdet være af midlertidig karakter, og man skal i forvejen have boet i en i Grønland i mindst 2 år. Men Selvstyret gør det også klart, at man skal søge om at beholde sin valgret.

Når alt dette er i orden, er man optaget på valglisten i 2 år, og skal man opholde sig uden for Grønland i længere tid, skal ansøgningen fornys.

Hjemvendt for indflydelse

Maliina Louise Lyberth der er hjemvendt og færdiguddannet jurist fortalte til KNR forleden dag at hun undersøgte om hun er stemmeberettiget til INATSISARTUT valget den 28 november.  Hun oplyser overfor  KNR i dag at kommunen har oplyst at hun er er stemmeberettiget til Inatsisartut valget da hun har opfyldt betingelserne  for ansøgningen  om valg til Inatsisartut .