Hjemvendte grønlændere kan stadig ikke stemme

Grønlandske studerende kan stemme til Inatsisartut valget, mens de studerer- og bor i udlandet. Men så snart de vender tilbage til deres hjemland, efter uddannelsen, så bliver de sat uden for indflydelse og får de ikke lov at sætte deres kryds. I hvertfald ikke før der er gået seks måneder. Det skulle have været lavet om, men blev det ikke.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
08. oktober 2014 11:21

- Jeg synes, at det er lidt mærkeligt, at vi skal vente seks måneder før vi kan stemme, når vi har haft mulighed for det under vores studietid. Så jeg synes, at det er noget rod, siger den nyuddannede jurist, Maliina Louise Lyberth, som har henvendt sig til sin kommune for at komme på valglisten.

Men om hun får lov at sætte sit kryds d. 28 november, er stadig usikkert.

- Nu er det jo et meget vigtigt valg, som vi går i møde, og jeg vil selvfølgelig gerne være en del af det, som alle andre er. Så jeg vil selvfølgelig føle mig tilsidesat, siger Maliina Louise Lyberth til KNR.

Tilbage i 2013, før Inatsisartut valget, snakkede KNR med departementet for indenrigsanliggender om det samme emne, hvor de lovede, at få gjort noget ved problematikken hurtigst muligt.

Læs også Hjemvendte grønlændere har ikke stemmeret

- Vi kan ikke gøre noget denne gang, vi kan gøre noget til næste valg, og hvis man sådan skal siger det lidt hurtigt, så kunne man bruge ordlyden i lov om valg til kommunalbestyrelse, bygdebestyrelser og menighedsrepræsentation, 
sagde den tidligere specialkonsulent for departementet for indenrigsanliggender, Leif Scharling.

Men reglerne endnu ikke ændret i dag, oplyser Selvstyrets indenrigskontor.