Medlemmer af udvalg: Hjælp til turistbranchen lugter af valgkamp

At Sydgrønlands turistbranche nu kan få økonomisk støtte i millionklassen, må betragtes som et udtryk for en tyvstart på valgkampen, mener både Naleraq og Siumut.
Efter et turbulent forløb er der nu sikret penge til turistoperatører i Sydgrønland, som blev påvirket af storisen. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
08. januar 2025 07:30

Fra januar til september sidste år skabte storisen store problemer i Sydgrønland, hvilket havde negative konsekvenser særligt for turistbranchen.

Derfor søgte naalakkersuisut om hjælp til dem fra Inatsisartuts Finans- og Skatteudvalg.

Ansøgningen endte - efter megen uro - med at blive vedtaget af et flertal i udvalget.

Derfor er der nu afsat 10 millioner kroner på finansloven for 2024 til de ramte i Sydgrønland.

Sagen kort

I juli 2024 lovede naalakkersuisoq for erhverv og handel Naaja Nathanielsen (IA), at der var hjælp på vej til turistoperatører i Sydgrønland.

I oktober ansøgte Naaja Nathanielsen Inatsisartuts Finans- og Skatteudvalg første gang.

Naalakkersuisut fik dog afslag.

Dengang kaldte flere af medlemmerne i udvalget ansøgningen fra selvsamme naalakkersuisoq for rodet. 

Samtidig ønskede de, at udvalgsformand Peter Olsen trak sig for posten, da han i forbindelse med sagen havde refereret fra forhandlingerne på de ellers fortrolige udvalgsmøder. Han udsendte dog en offentlig undskyldning efterfølgende.

Derefter sagde flere udvalgsmedlemmer, at de anså sagen som afsluttet.

Men nu er der alligevel fundet penge til turistbranchen.

Siumut, som er en del af koalitionen, har to medlemmer i udvalget. Den ene - Kuno Fencker - ønskede ikke at bekræfte over for KNR, hvad han stemte.

Han vurderer dog, at sagen ikke er blevet behandlet ordentligt:

- Jeg synes, der er tale om en noget forhastet beslutning, siger Kuno Fencker.

Ikke nødvendig støtte

Næstformanden i udvalget og formand for Naleraq, Pele Broberg, betragter faktisk ansøgningen fra naalakkersuisut som ren valgkamp:

- Vi stemte ikke for. Det er blevet brugt som valgkampsmiddel, siger han og fortsætter:

- Ifølge naalakkersuisuts ansøgning har turistbranchen klaret sig på anden vis og er ikke lukket ned. De fortsætter med at fungere. Derfor er støtten ikke strengt nødvendig, udtaler Pele Broberg.

Kuno Fencker fra Siumut erkender, at nogle turistaktører har et behov for støtte, men han er også enig i, at støtten bærer præg af valgkamp.

- Man kan godt se, at det har en form for valgkampselement, men jeg kan også se, at der er aktører, der virkelig har behov for det, siger Kuno Fencker.

Valgkamp eller ej er støtten dog nødvendig i området.

Det skriver direktøren for Innovation South Greenland, Miki Jensen, til KNR: 00:02:29

- Jeg mener, at støtten er på sin plads. Det er afgørende for udviklingen i vores område. Baggrunden er, at 57 krydstogtskibe ikke kunne anløbe det sydlige Grønland på grund af havisen, skriver han.