Hellefisk ved Ilulissat bliver mindre

Hellefiskene ved Ilulissat er blevet mindre. Derfor mener naturinstituttet, at det er mere hensigtsmæssigt, hvis fiskene får lov at vokse sig større, før de fanges.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
06. oktober 2014 18:17

Gennemsnitsstørrelsen på hellefisk ved Disko Bugten er faldet fra 62 centimeter til 53 centimeter. Det betyder, at der skal fiskes flere hellefisk op, for at ramme den årlige fiskekvote, der ligger på 8000 tons.

 

- Særligt i Ilulissat har vi set, at fiskene er blevet 10 centimeter mindre, henover årene. Hvis man skal op på samme mængde af fisk, så betyder det at man skal fange flere fisk, siger afdelingschef i Naturinstituttet, Helle Siegstad.

 

Den biologiske rådgivning har anbefalet en kvote på 8000 tons hellefisk i år 2013. Samme år blev der fisket 9073 tons hellefisk op. 

 

- Det betyder, at man ikke udnytter fisken optimalt. Man udnytter ikke, at fisken vokser, når den kommer ind i fjorden, siger Helle Siegstad

 

Derfor mener hun, at der er større vækstpotentiale i hellefisk bestanden, hvis fiskene får lov at vokse sig større, før de fanges og dermed få et større udbytte af dem.

 

Behov for en løsning

Fiskerivirksomheden Halibut Greenland bekræfter, at hellefiskene ved Disko Bugten er blevet betydelig mindre. Derfor mener direktøren, Niels Thomsen, at der er behov for at tage emnet op til debat, og finde løsninger på hvordan man sikrer en bæredygtig fangst i fremtiden.