Helle støtter storskalalov

Den danske regering støtter Grønlands ønske om at ansætte billig, kinesisk arbejdskraft. Det understregede statsminister Helle Thorning-Schmidt på sit første ugentlige pressemøde i år.
08. januar 2013 10:55

Hun slog endnu engang fast, at regeringen støtter storskalaloven, som bygger på selvstyreloven. Og Danmark deltager meget gerne, hvis Grønland ønsker at samarbejde på råstofområdet.

Helle Thorning-Schmidt sagde samtidig, at hun vil tage sagen op med formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, når de efter planen mødes på torsdag.

Kuupik Kleist har tidligere ytret ønske om at se på mulighederne for at nedsætte en dansk/grønlandsk arbejdsgruppe, der skal se på et nærmere samarbejde på råstofområdet.

- Og det ønske vil regeringen gerne imødekomme, understregede statsministeren i dag.

Regeringen er fra blandt andre fagforeninger, Enhedslisten og Dansk Folkeparti blevet kritiseret for at støtte storskalaloven, som giver mulighed for at ansætte kinesiske arbejdere i Grønland til en lavere løn og på dårligere vilkår, end SIK's mindsteløn.

Men Helle Thorning-Schmidt begrunder regeringens holdning med, at den accepterer selvstyreloven og dermed også Grønlands evne til selv at tage beslutningen, der kan være med til at sætte gang i det grønlandske råstofeventyr.

Men da Grønland endnu ikke har hjemtaget beslutninger på udlændingeområdet, skal justeringerne inden for arbejds- og opholdstilladelser for de kinesiske arbejdere godkendes ved en afstemning i folketingssalen.

Justitsministeriet er derfor i øjeblikket i gang med at forberede lovforslag på området.

Inden jul vurderede flere eksperter, at Grønland ikke står alene med ansvaret for, at storskalaloven overholder internationale konventioner, som flere har kritiseret loven for at være på kant med.

Statsministeren tog på pressemødet også en del af ansvaret.

- Vi er som en del af riget ansvarlig i forhold til konventioner. I forhold til internationale konventioner er det klart, at Danmark også har et ansvar, siger hun.