Hans Peter Kristensen kan måske se frem til flere penge

Den gensidige forsørgerpligt er til behandling under efterårssamlingen i Inatsisartut. Et flertal af politikerne vil afskaffe den.
Hans Peter Kristensen er en af mere end 4.000 pensionister, der bliver ramt at den gensidige forsørgerpligt. Foto © : Henriette Simonsen
05. oktober 2023 10:07

Hvis din partner arbejder, men du selv er gået på pension, får du mindre udbetalt i pension. Årsagen er den gensidige forsørgerpligt, hvor indtægten fra din partner bliver modregnet i pensionen.

Men det kan snart være slut, for afskaffelsen af netop den gensidige forsørgerpligt er til behandling i Inatsisartut her under efterårssamlingen.

En nyhed, der glæder pensionist Hans Peter Kristensen, der har været pensionist siden 2015.

- Man får næsten lyst til at græde, siger han til KNR.

Selvom han er pensionist, arbejder hans kone stadig, og det påvirker hans pensionsudbetaling.

- Vi sulter nogle gange. Vi har børn og børnebørn, som vi også gerne vil give mere opmærksomhed, og derfor bliver vi nogle gange nødt til at bede om penge. Det er forfærdeligt, fortæller han. 

Beløbet bliver halveret

Det højeste beløb, som en førtidspensionist kan få udbetalt før skat, ligger på omkring 10.000. Det svarer til cirka 8.300 kroner udbetalt i måneden.

Hvis din partner er i arbejde, som i Hans Peter Kristensens tilfælde, så får du cirka det halve udbetalt. Helt konkret får Hans Peter Kristensen udbetalt omkring 5.100 kroner i måneden.

- Det er ikke nok, siger han.

Mere end 4.000 andre pensionister står i samme situation som Hans Peter Kristensen og hans kone

Antal af folke- og førtidspensionister i 2022

I 2022 var i alt 6.728 grønlændere på enten førtidspension eller folkepension med en arbejdende partner.

Det fordeler sig sådan her:

4.144 pensionister.

2.584 førtidspensionister.

Og hos Ældreforbundet Kattuffik Utoqqaat Nipaat er man godt klar over, at den gensidige forsørgelsespligt kan give udfordringer.

- Flere ældre bliver ramt af den gensidige forsørgerpligt, og vi har før set par, der har måttet gå fra hinanden, så vi er rigtig glade for, at der nu endelig skal gøres noget ved problemet, siger formanden for forbundet Kasper Larsen.

2024 bliver året, det træder i kraft

Hvis den gensidige forsørgerpligt bliver afskaffet, kan Hans Peter Kristensen og de andre folke- og førtidspensionister se frem til  cirka 3.000 kroner udbetalt mere i måneden allerede fra 1. januar 2024.

- Hvis min pension ikke længere er baseret på min kones indkomst og min pension forhøjes, ja, så kan jeg spise bedre og måske tage på færre lægebesøg, siger Hans Peter Kristensen.

Om landets pensionister kan se frem til flere penge fra 2024 skal anden behandles i Inatsisartut 19. oktober.