Hans fra Qeqertarsuatsiaat har 40 års jubilæum på Borgen i dag

I kulisserne på Christiansborg kender alle Hans Bendixen. Han har blandt andet set en "forfærdelig grim kontorstol" hos Uffe Ellemann-Jensen og giver 'high four' med Kim Kielsen.
Hans Bendixen er med til at vedligeholde de gamle bygninger, som Christiansborg består af. Foto © : Privat
01. februar 2023 11:59

Det er de færreste herhjemme, der kender ham.

Men blandt politikere og ansatte på Christiansborg er 65-årige Hans Bendixen, der er født Poulsen og opvokset i Qeqertarsuatsiaat, én, man er på fornavn med.

Gennem 40 år har han travet Christiansborgs gange tynde i arbejdet med alt fra at gå vagt til at indrette politikernes kontorer og vedligeholde det gamle slot.

Og det trænede øje afslører, at Hans Bendixen har grønlandske aner. 

Han er født i Nuuk i 1958 som barn af en grønlandsk mor og en færøsk far, der mødte hinanden i den tidligere bygd Færingehavn syd for Nuuk.

Hans Bendixen voksede op hos sin bedstemor i Qeqertarsuatsiaat, men da hun døde, flyttede han som 10-årig til København med sin mor og voksede op med hende og stedfaren.

Og det var slet ikke tanken, at Hans Bendixen skulle ende med at gå rundt blandt politikere, da han blev udlært tømrer i 1979. Men arbejdsløsheden var stor, og i 1983 så han en jobannonce om at blive vagt på Christiansborg:

- Så var jeg til samtale herinde i Folketinget og fandt så ud af, at det åbenbart var ret attraktivt, for der var omkring 600 ansøgere til det job. Men jeg fik det så og startede 1. februar 1983, siger han til KNR.

Tæt på store politikere

Jobbet som vagt blev efter nogle år skiftet ud til jobbet med at sortere og levere post til folketingsmedlemmerne. Senere fik han arbejde i dokumentafdelingen, og siden 1990 har han været ansat som driftassistent i vedligeholdelsesafdelingen.

Her vedligeholder han alt fra det snart hundrede år gamle Christiansborg til at indrette politikernes kontorer. Og især det sidste har bragt ham tæt på mange politikere, både fra Danmark og Grønland.

Blå bog - Hans Bendixen
 
Foto © : Privat


Født i Nuuk i 1958, opvokset i  Qeqertarsuatsiaat

Søn af en grønlandsk mor og færøsk far. Morens efternavn var Poulsen, som også er Hans' fødenavn.

Holdt ferier i den nu nedlagte tidligere bygd Færingehavn syd for Nuuk, hvor moren arbejdede gennem flere år.

Udlært tømrer og arbejdet 40 år i Folketinget

Gift og har to børn og tre børnebørn

For eksempel tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), som i den danske offentlighed fik ry for at være lidt akavet. 

- Især Poul Nyrup blev jeg gode venner med. Ikke for at genere manden, men han var meget kejtet, når han var i medierne, men når man mødte ham personligt, var han en helt anden, og han var vildt humoristisk og en fantastisk person, husker han. 

Også tidligere udenrigsminister og formand for Venstre, Uffe Ellemann-Jensen, lærte Hans Bendixen godt at kende.

Han husker især en tur hjem til Ellemann-Jensens hus, hvor Hans Bendixen skulle aflevere et skrivebordsmøbel til politikerens arbejdsværelse. 

På vejen i bilen havde Hans Bendixen og Ellemann-Jensen en snak om familieaner.

- Forhistorien er jo den, at jeg er halvt grønlandsk og halvt færøsk. Og så sad han og kiggede lidt på mig og sagde så: 'Det var da noget af en eksplosiv sammensætning, hm hm hm hm, meget morsomt,' fortæller Bendixen og efterligner Uffe Ellemann-Jensen karakteristiske fnisen.

Snakken om Grønland fik den danske politiker til at insistere på, at Hans Bendixen skulle se et særligt møbel i hjemmet.

- Der var en forfærdelig grim kontorstol, som var beklædt med noget, jeg skulle gætte, hvad var. Men jeg kunne ikke gætte det. Det vidste sig, at det var havkatteskind, som han havde fået garvet. Den var ikke særlig køn, men det var en meget sjov historie, for havkatten var fanget i Grønland, hvor han kom rigtig, rigtig meget, fortæller Hans Bendixen.

Efterfølgende har Hans Bendixen blandt andet været på fisketur i Øresund med Uffe Ellemann og de borgerlige partier. 

Lars-Emil Johansen: Bendixen er en institution på Christiansborg

Siden 1983 har et hav af grønlandske folketingspolitikere været inde og ude af Christianborg. Og alle kender Hans Bendixen - men enkelte har gjort større indtryk end andre.

Han fremhver især Hans-Pavia Rosing (S) og Preben Lange (S). Men, siger Hans Bendixen: 

- Jeg må nok sige, at den, der har gjort størst indtryk på mig, er Lars-Emil, som også var et fantastisk menneske og har gjort meget for Grønland. Ham blev jeg også rigtig gode venner med.

 

Foto © : Privat
Hans Bendixen kender hver en krog af Christiansborg. Her er han fotograferet i selve Folketingssalen.

 

Især har de to delt både op- og nedture gennem livet.

- Lars-Emil har jeg haft mange snakke med, blandt andet da vi begge to røg ind i nogle turbulente ting. Lars-Emil fik noget med sit hjerte, og på daværende tidspunkt var min kone lige ved at dø af en kødædende bakterie. Det sad vi i Det Kongelige Bibliotek og snakkede om i flere timer, fortæller Hans Bendixen.

LÆS OGSÅ 14-årige Naja og Malika bliver folketingsmedlemmer for en dag: Mange boliger i Grønland er ramt af skimmelsvamp

Og ifølge Lars-Emil Johansen er Hans Bendixen uundgåelig på Christiansborg, ikke mindst for de grønlandske folketingsmedlemmer.

- Vi har jo flokmentalitet, vi mennesker, så når der er en grønlænder i staben, er det ret naturligt, at vi har kontakt med ham, siger han.

Men det er ikke Bendixens grønlandske baggrund, der er grunden alene. Ifølge Lars-Emil Johansen er Bendixen en institution i sig selv på Christiansborg:

- Hans Bendixen er en af de allermest kendte personer på Christiansborg, som kender hele huset. Han er en fantastisk rar person, som er meget kompetent og meget vidende, siger Lars-Emil Johansen.

'High four' med Kim Kielsen

Og så er der fællesskabet til tidligere formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S). Ikke på grund af noget, de har sammen, men nærmere det, som de begge mangler: nemlig en finger på den ene hånd:

- Jeg mødte Kim Kielsen, da han lige var blevet landsstyreformand og giver ham hånden og tænkte så: 'Hvad filan? Han mangler sgu da også en finger! Så grinte vi lidt af det, og så gav vi hinanden en "high four" i stedet for high five, hver gang vi mødtes.

Selv om alle grønlandske politikere, der har haft sin gang på Christiansborg de seneste 40 år, kender Hans Bendixen, har han et udestående.

Han har nemlig ikke været i Grønland, siden han forlod landet som barn.

- Min store drøm er jo at komme tilbage til Grønland. Af alle mulige mærkelige grunde har jeg ikke været i Grønland siden 1967. Jeg håber sådan at kunne komme derop i løbet af de næste år med min egen familie.

Hans Bendixen markerer sit 40 års jubilæum i Folketinget med en reception på Christiansborg onsdag 1. februar.