Hammond bruger falsk færøsk historie til at foreslå tolkegebyr

Medlemmer af Færøernes Lagting skal selv betale for tolkebistand, hvis de ikke taler færøsk fra talerstolen, skriver Aleqa Hammond på Facebook og roser reglen. Men reglen eksisterer ikke.

'Når et færøsk lagtingsmedlem vil tale dansk fra talerstolen, så skal denne betale for tolkeudfgifterne af sin egen løn.

Det skyldes at man ikke kan gøre til det et problem og en udgift for samfundet, at man ikke kan tale det officielle sprog i landet. Fedt! Sådan skal det være.'

Sådan skrev løsgænger i Folketinget Aleqa Hammond på Facebook 22. september. Hammonds opslag har fået 170 reaktioner og foreløbig 30 kommentarer.

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond indgår forlig med tidligere ansat

Lagtinget afviser reglen om tolkebetaling

Men Aleqa Hammonds påstand er forkert.

Der eksisterer nemlig ingen regel i det færøske lagting om, at medlemmer skal betale for tolkeudgifter af deres egen løn. Det oplyser jurist Rannva Solheim fra Færøernes Lagting til KNR.

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond brugte 12.983 kroner på kreditkort fra Folketinget

Ifølge Færøernes Hjemmestyrelov er færøsk hovedsproget, men dansk må på lige fod anvendes i offentlige forhold. Til dato har alle lagtingsmedlemmer dog kunnet tale færøsk, oplyser Rannva Solheim.

Derfor er der hverken en regel eller en praksis for behovet for tolkebistand og altså heller ingen krav om egenbetaling til det, oplyser Lagtingets jurist.

Færøernes Hjemmestyrelov


§ 11. Færøsk anerkendes som hovedsproget, men dansk skal læres godt og omhyggeligt, og dansk kan lige så vel som færøsk anvendes i offentlige forhold.

Kilde: Lov om Færøernes Hjemmestyre

KNR ville gerne have spurgt Aleqa Hammond om, hvorfor hun skriver, at man skal betale for sin egen tolk i det færøske parlament, når det er i strid med sandheden. Men hun er ikke vendt tilbage på talrige henvendelser.

Aleqa Hammond offentliggjorde opslaget dagen efter, at hendes kollega i Folketinget, Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit, meddelte, at hun genindtræder i Inatsisartut efter sin orlov.

Hammond har flere gange kritiseret Aaja Chemnitz Larsen for ikke at kunne tale grønlandsk. KNR ville også gerne have spurgt Aleqa Hammond om, hvorvidt hendes forslag kommer i lyset af, at Aaja Chemnitz Larsen indtræder i Inatsisartut efter endt orlov. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar på.

Aaja Chemnitz Larsen ønsker heller ikke at kommentere på Hammonds opslag.

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond afviser ikke comeback til grønlandsk politik

LÆS OGSÅ Aaja ærgrer sig over fraværende kollega

LÆS OGSÅ Aleqa fravalgte også Folketinget sidste år

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!