Højere afgift til bil-ejere

Ændring af indkomstskatten, afgift af motorkøretøjer, og afgift på hellefisk i det havgående fiskeri. Det er hvad Naalakkersuisut fremlægger som lovforslag i dag i Inatsisartut. Lovforslag, der ikke møder opbakning hos oppositionen.

- Oplægget om at nedsætte skatten ved skatteomlægningen med en procent, det mener vi er den rene valgflæsk. Det sagde Siumuts politiske ordfører Per Berthelsen i går under debatten om finanslovsforslaget for 2013.

Hvis skattenedsættelsen på en procent, som forventet bliver vedtaget, betyder det at Landskassen årligt kommer til at mangle omkring 70 millioner kroner.
Derfor vil Naalakkersuisut hente pengene ved blandt andet at hæve afgifterne på motorkøretøjer, og pålægge en afgift på hellefisk i det havgående fiskeri.

Eksempelvis foreslås det, at motorkøretøjer indtil 1.500 kilo årligt pålægges en afgift på 12.142 kroner, hvor man før skulle punge ud med 10.049 kroner. En stigning på omkring 17,2 procent.

Grundlæggende er Siumut for skattenedsættelser, men tiden er ikke inde til det i en tid, hvor vi lever for lånte penge, siger Siumuts Per Berthelsen. Det kan simpelthen ikke betale sig for en gennemsnitsfamilie, at skatten sættes ned med en procent, siger han.

Naalakkersuisoq for Finanser Maliina Abelsen, er tildels enig i, at en flad skattenedsættelse vil ramme skævt, men hun er til gengæld åben overfor at diskutere en såkaldt progressiv skattesystem.

Ud over nye afgifter på motorkøretøjer, foreslår Naalakkersuisut en der indføres afgift på hellefisk i det havgående fiskeri.

- Udnyttelsen af fælles fiskeressourcer skal komme os alle til gode. Ganske vist skal det kunne betale sig, at tage risici og investere, men når et erhverv er veletableret og der er god indtjening, er det rimeligt, at samfundet får sin andel, siger Naalakkersuisut blandt andet i deres begrundelse.

Omvendt foreslår Siumut, at hvis der skal indføres forskellige afgifter, at man ser på områder, der ikke influerer så meget på hverdagen for den enkelte.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt