Grønlands eneste michelinrestaurant genvinder sine stjerner

Michelinrestauranten KOKS, som ligger i Ilimanaq, beholder sine to stjerner. Restauranten har ligget i Grønland i to somre, og det har været meget inspirerende at arbejde i landet, fortæller køkkenchefen.
KOKS åbnede i bygden Ilimanaq sidste år og flytter tilbage til Færøerne i september. Foto © : Lisa Burns
13. juni 2023 16:21

Ved mandagens uddeling af michelinstjerner i Finland stod det klart, at restaurant KOKS havde genvundet sine to stjerner.

Restauranten hører hjemme i Færøerne, men flyttede midlertidigt til Ilimanaq på vestkysten sidste sommer. Og det er også her restauranten bor i år.

Og beskeden om, at restauranten fik lov til at beholde sine stjerner, blev også glædeligt modtaget.

- Det er jo fantastisk, det er vi meget glade for. Vi er meget stolte over de her to stjerner. Der ligger en masse hårdt arbejde bag dem. At de anerkender vores arbejde, det betyder virkelig meget, siger Poul Andrias Ziska, som er køkkenchef på KOKS.

Opdagede først stjernerne senere

Nyheden om, at restauranten havde beholdt sine to stjerner, kom på årets første åbningsdag, hvor der næsten ikke var tid til at fejre, fortæller han.

- Det er altid meget hektisk, når man åbner. Så mandagen var meget travl, og vi havde ikke rigtig tid til at tænke på stjernerne. Og jeg fulgte faktisk ikke engang med, da vi havde så travlt, hvilket var lidt specielt, siger han.

Men ifølge Poul Andrias Ziska, blev både hans og de ansattes dag betydeligt meget bedre, da de fik beskeden om, at restauranten havde genvundet sine stjerner.  

Den færøske restaurant kunne fejre ti års jubilæum i 2022 og fik sine to michelinstjerner i 2019, som restauranten siden har holdt fast i.

Maden tager udgangspunkt i Grønland

Det er ifølge Poul Andrias Ziska vigtigt for ham, at man som gæst i restauranten får en oplevelse af, at maden har taget udgangspunkt i den grønlandske madkultur og de grønlandske madvarer.

- Det vigtigste for os er, at vi er dygtige til at udnytte de råvarer, som vi har mulighed for at udnytte, siger han.

KOKS ligger i bygden Ilimanaq, som ligger 15 kilometer syd for Ilulissat. Det er den første michelinrestaurant i Grønland.

Restauranten har plads til 30 gæster, og det er også muligt at overnatte i hytter ved restauranten.

Grønland har haft en stor betydning

Ifølge Poul Andrias Ziska har rykket til Grønland haft stor betydning for hans egen og køkkenets kreativitet. Derudover mener han, at Grønlandseventyret har lært dem utroligt meget, som de kan tage med sig videre.

- Det har været en helt fantastisk oplevelse at være her i Ilimanaq. Det har været en kæmpe oplevelse også rent personligt og for teamet, da man bliver meget tæt knyttet, når man arbejder sammen på denne her måde, hvor vi spiser morgenmad og aftensmad sammen hver dag.

Poul Andrias Ziska fortæller, at han og medarbejderne har været glade for tiden i Grønland, og at de ser frem til én sidste sæson.

KOKS har sidste åbningsdag i Ilimanaq 9. september i år. Derefter flytter restauranten permanent tilbage til Færøerne.