Grønland vil tjene penge på turisternes nattesøvn
Et bredt flertal i Inatsisartut bakker umiddelbart op om et forslag fra naalakkersuisut, som skal gøre det endnu dyrere for turister at besøge Grønland.
I et forslag, som bliver behandlet under den i gang værende efterårssamling, lægger naalakkersuisut nemlig op til, at der skal indføres en såkaldt overnatningsafgift på 30 kroner per overnatning per person.
Har man adresse i Grønland, er man undtaget afgiften. Men en familie på fire, som besøger Grønland i en uge, må betale ekstra 840 kroner for deres nattesøvn – uanset om de bor på hotel, vandrerhjem, Airbnb, hytte eller udlejningstelt.
Afgiften skal gå til kommunerne, så de kan udvikle den lokale turisme.
- Det er vigtigt, at de områder, der påvirkes af den øgede turisme, får ressourcer til at håndtere gæsterne til gavn for både turister og borgere. Afgiftsprovenuet fordeles mellem kommunerne, sagde naalakkersuisoq for finanser og skatter, Erik Jensen (S), da forslaget blev debatteret i Inatsiartut.
Frygt for administrativt bøvl
Læser man de svar, forslaget har fået under høringen, er der generelt opbakning fra erhvervet og landets kommuner. Der er dog også en udbredt bekymring for, at administrationsomkostningerne kommer til at overstige gevinsterne.
En af dem, som er kritisk, er Jim Riis, der er direktør og ejer af Hotel Qaqortoq.
- Jeg har mine bange anelser. Det nytter ikke noget, at du får 5 millioner ind om året, men det koster 3 millioner at administrere det. Så har du kun 2 millioner kroner til at lave initiativer, siger han.
Hotelejeren ser derfor hellere at man udnytter det skattesystem, der allerede eksisterer.
- Vi skal satse på at få flere turister herop, som vi kan tjene penge på. Det skaber flere arbejdspladser i de fag, der lever af servicere turisterne, og det giver i sidste ende flere skatteindtægter, siger Jim Riis.
Naalakkersuisut skønner, at der næste år vil være omkring 200.000 afgiftsbelagte overnatninger i Grønland. Bliver afgiften en realitet, vil man fra 2026 kunne tjene mere end 6 millioner kroner til kommunekasserne.
Naalakkersuisut anslår desuden, at det vil koste mellem 0,5-1 million kroner, at udvikle og implementere den nye afgift. Dertil skal lægges en årlig administrationsudgift på 300.000 kroner. Afgiften vil derudover føre til mere administration for de erhvervsdrivende, som tilbyder overnatning.