Grønland gør som Barcelona og Bali: Vil indføre overnatningsafgift

Rejsende skal i fremtiden have lidt ekstra mønter op af lommen, når de besøger Grønland. Det er målet med et nyt lovforslag, som naalakkersuisut netop har sendt i høring.
Det bliver en lille smule dyrere at rejse rundt i Grønland i fremtiden. Hvis det står til naalakkersuisut skal rejsende nemlig betale 20 kroner per overnatning i en særlig overnatningsafgift. Foto © : Envato Elements
Skrevet af Thor Bill
17. juni 2024 15:47

Det skal fremover koste 20 kroner ekstra per nat for rejsende at overnatte her i landet.

Det fremgår af et nyt lovforslag, som naalakkersuisut netop har sendt i høring.

Ifølge lovforslaget skal afgiften gælde for både turister og herboende, der rejser i Grønland, og skal opkræves for overnatninger på hoteller og vandrehjem, samt leje af private værelser eller hytter.

Dog vil mindre overnatningssteder med 25 overnatninger eller færre per kvartal være undtaget. Ligesom personer under 18 år også er undtaget fra at skulle betale afgiften. 

Flere og flere overnatninger

Ifølge Grønland Statistik var der sidste år 359.049 overnatninger på hoteller, vandrehjem og andre indkvarteringer i Grønland.

Naalakkersuisut forventer, at antallet vil stige de kommende år, blandt andet på grund af de nye lufthavne.

Ifølge naalakkersuisuts egne beregninger vil antallet af overnatninger derfor se således ud:

  • 2025: 388.744
  • 2026: 401.176
  • 2027: 414.894
  • 2028: 430.059
  • 2029: 446.848
  • 2030: 465.462

Kilde: Naalakkersuisut

Afgiften forventes at indbringe omkring 6,8 millioner kroner, og indtægterne skal fordeles blandt landets fem kommuner og bruges til at udvikle lokale og regionale turismetilbud.

Hvis lovforslaget vedtages ved næste efterårssamling, vil den træde i kraft 1. januar 2026.

I andre landes fodspor

Ideen om en overnatningsafgift – eller turistskat – er ikke ny.

Mange andre lande og storbyer opkræver allerede i dag afgifter fra besøgende turister. Eksempelvis populære turistdestinationer som Grækenland, Venedig, Bali og Berlin.

Også i Spanien er der flere steder indført turist- eller overnatningsafgifter. I den spanske storby Barcelona indførte byrådet en turistskat i 2021, så det i dag koster 3,25 euro (cirka 25 kroner) per overnatning i byen.

I København har ideen også været oppe og vende for nyligt. I december 2023 besluttede et flertal på Københavns Rådhus at se på muligheden for at indføre en turistskat.

Ifølge DR blev ideen dog hurtigt skudt ned af erhvervsminister Morten Bødskov (A).

- Der er benhård konkurrence om at tiltrække turister, og en afgift vil svække muligheden for at få turister til København og resten af Danmark. Og vi skal den helt modsatte vej, sagde han på daværende tidspunkt til DR.

Minder om ny krydstogtafgift

Overnatningsafgiften, som naalakkersuisut vil indføre herhjemme, minder på mange måder om de nye passagerafgifte for krydstogtsskibe, der trådte i kraft ved årsskiftet.

Ifølge de nye regler koster det krydstogtsselskaberne 50 kroner per passager, hver gang et skib lægger til kaj eller kaster anker ud for én af landets 19 havne.

Derudover har kommunerne fået mulighed for at opkræve et miljø- og vedligeholdelsesgebyr på op til 50 kroner per passager per ilandsættelse. Disse penge skal kommunerne geninvestere i havnefaciliteter som eksempelvis landgangsbroer og toiletter.

For nyligt fortalte flere krydstogtturister til KNR, at de med glæde betaler de ekstra gebyrer.

Lovforslaget om den nye overnatningsafgift er i offentlig høring indtil 12. juli.