Grønland gør som Barcelona og Bali: Vil indføre overnatningsafgift
Det skal fremover koste 20 kroner ekstra per nat for rejsende at overnatte her i landet.
Det fremgår af et nyt lovforslag, som naalakkersuisut netop har sendt i høring.
Ifølge lovforslaget skal afgiften gælde for både turister og herboende, der rejser i Grønland, og skal opkræves for overnatninger på hoteller og vandrehjem, samt leje af private værelser eller hytter.
Dog vil mindre overnatningssteder med 25 overnatninger eller færre per kvartal være undtaget. Ligesom personer under 18 år også er undtaget fra at skulle betale afgiften.
Afgiften forventes at indbringe omkring 6,8 millioner kroner, og indtægterne skal fordeles blandt landets fem kommuner og bruges til at udvikle lokale og regionale turismetilbud.
Hvis lovforslaget vedtages ved næste efterårssamling, vil den træde i kraft 1. januar 2026.
I andre landes fodspor
Ideen om en overnatningsafgift – eller turistskat – er ikke ny.
Mange andre lande og storbyer opkræver allerede i dag afgifter fra besøgende turister. Eksempelvis populære turistdestinationer som Grækenland, Venedig, Bali og Berlin.
Også i Spanien er der flere steder indført turist- eller overnatningsafgifter. I den spanske storby Barcelona indførte byrådet en turistskat i 2021, så det i dag koster 3,25 euro (cirka 25 kroner) per overnatning i byen.
I København har ideen også været oppe og vende for nyligt. I december 2023 besluttede et flertal på Københavns Rådhus at se på muligheden for at indføre en turistskat.
Ifølge DR blev ideen dog hurtigt skudt ned af erhvervsminister Morten Bødskov (A).
- Der er benhård konkurrence om at tiltrække turister, og en afgift vil svække muligheden for at få turister til København og resten af Danmark. Og vi skal den helt modsatte vej, sagde han på daværende tidspunkt til DR.
Minder om ny krydstogtafgift
Overnatningsafgiften, som naalakkersuisut vil indføre herhjemme, minder på mange måder om de nye passagerafgifte for krydstogtsskibe, der trådte i kraft ved årsskiftet.
Ifølge de nye regler koster det krydstogtsselskaberne 50 kroner per passager, hver gang et skib lægger til kaj eller kaster anker ud for én af landets 19 havne.
Derudover har kommunerne fået mulighed for at opkræve et miljø- og vedligeholdelsesgebyr på op til 50 kroner per passager per ilandsættelse. Disse penge skal kommunerne geninvestere i havnefaciliteter som eksempelvis landgangsbroer og toiletter.
For nyligt fortalte flere krydstogtturister til KNR, at de med glæde betaler de ekstra gebyrer.
Lovforslaget om den nye overnatningsafgift er i offentlig høring indtil 12. juli.