Vi betaler gerne: Krydstogtturister hilser nye afgifter velkommen

Flere af de krydstogtturister, som KNR har talt med, har ikke noget mod de nye passagerafgifter. De er blot glade for, at en del af pengene går til forbedringer på havnene.
Joe og Rosemary Finnegan fra Australien har ikke noget mod at betale lidt ekstra for at besøge Grønland. Foto © : Johansinnguaq Olsen / KNR
Skrevet af Thor Bill
14. juni 2024 14:18

Ved kajen i Nuuk troner det 216 meter lange krydstogtskib Seven Seas Mariner.

Ombord er omkring 700 passagerer og over 400 ansatte, og det er dermed det første af de store krydstogtskibe, der besøger hovedstaden denne sæson.  

Og dermed også et af de første krydstogtskibe, der skal betale de nye passagerafgifter, som trådte i kraft ved årsskiftet.

De nye passagerafgifter

  • Krydstogtskibene skal fra i år betale 50 kroner per passager per havneanløb eller opankring ved én af landets 19 havne.
  •  Samtidig kan kommunerne også kræve op mod 50 kroner per passager per ilandsættelse i et miljø- og vedligeholdelsesgebyr.
  • Fire af landets kommuner har valgt at kræve det fulde gebyr, mens Kommune Qeqertalik har valgt at halvere prisen og dermed opkræve 25 kroner per passager per ilandsættelse.
  • Udover passagerafgifterne fordobles den normale havneafgift også for skibe, der er mere end 30.000 bruttoton.

Med de nye afgifter bliver det fremover 50 til100 kroner dyrere for krydstogtturisterne, hver gang de går i land i Grønland.

Men det generer ikke de passagerer, som KNR mødte på kajen foran det store skib.

- Nej, vi kommer tilbage næste år med et andet krydstogtskib, så det er slet ikke noget problem, lyder det fra Joe Finnegan fra Australien.

Hans hustru, Rosemary Finnegan, er enig.

- Det er, hvad det er. Hvis det hjælper infrastrukturen, så er det godt for Grønland, siger hun og hendes mand fortsætter. 

- Og godt for fremtidens turisme også. Hvis det gør havnene bedre, bliver det lettere for skibe at kommer hertil. Så ja, det er ikke noget problem overhovedet.

Det store krydstogtskib Seven Seas Mariner fylder godt på havnen i Nuuk. Ombord er der plads til knap 1.200 mennesker - passagerer og ansatte samlet. Foto © : Johansinnguaq Olsen / KNR

Som en del af de nye regler kan kommunerne kræve et miljø- og vedligeholdelsesgebyr for hver krydstogtturist, som skal geninvesteres i lokale forbedringer. Eksempelvis nye flydebroer, bedre toiletforhold eller informationsskilte.

Og det er ganske fornuftigt, mener Joe Finnegan.

- Det er en god ide. Folk som os vil jo gerne bruge faciliteterne i land, hvis vi ikke kan komme tilbage til skibet i tide. Så ja, det er alt sammen godt, siger han.

Godt for den grønlandske befolkning

Også Peter Gillespie og Margaret Taylor fra Massachusetts i USA hilser de nye afgifter velkommen.

For dem betyder de ekstra udgifter ikke det store.

- Jeg forventer desværre ikke at besøge Grønland så ofte, så når det er én eller to gange i livet, vil det ikke være en stor omkostning, siger Peter Gillespie.

- Det har været et ganske dyrt krydstogt, fortæller Peter Gillespie. Derfor vil de ekstra passagerafgifter heller ikke kunne mærkes i det store hele, mener han. Foto © : Johansinnguaq Olsen / KNR

Og Margaret Taylor er enig.

- Jeg betaler gerne, hvis det er godt for den destination, vi besøger, siger hun.

Samtidig er hun også glad for at høre, at en del af afgifterne bliver investeret i de lokale havnefaciliteter igen.

- Jeg synes, det er en god brug af pengene, og jeg håber også, det kommer befolkningen i Grønland til gode, siger hun.

Margaret Taylor glæder sig til at opleve det grønlandske landskab og de lokale museer. Foto © : Johansinnguaq Olsen / KNR

De nye afgifter trådte i kraft 1. januar i år, men fordi mange krydstogtturister har bestilt deres rejser flere år i forvejen, er flere krydstogtselskaber nødt til at vente med at pålægge turisterne de ekstra udgifter.