Nye afgifter til krydstogtskibe klar: Én kommune kører halv pris

Ny lovgivning gør det muligt for kommunerne at opkræve miljø- og vedligeholdelsesgebyr fra krydstogtskibe. Kommune Qeqertalik vil som den eneste kommune ikke kræve det maksimale beløb.
Krydstogtturisterne skal fra årsskiftet have ekstra penge op ad lommen for at komme her til landet. Besøger de Kommune Qeqertalik, er det dog en smule billigere end i den andre kommuner. Foto © : Mads Pihl
Skrevet af Thor Bill
11. december 2023 07:52

Fra årsskiftet bliver det dyrere for krydstogtturister at komme her til landet.

Inatsisartut besluttede nemlig på efterårssamlingen at indføre nye havneafgifter for krydstogtsskibene, så det fremover vil koste 50 kroner ekstra per passager per havneanløb for skibene.

Samtidig giver de nye regler kommunerne mulighed for at pålægge krydstogtskibene et ekstra miljø- og vedligeholdelsesgebyr. Gebyret må også maksimalt være 50 kroner per passager per havneanløb, men det er op til kommunerne selv at fastsætte beløbet – og hvilke havne gebyret skal gælde.

Og nu har kommunerne så lagt sig fast. Langt størstedelen af landets havne og bygder skal opkræve de maksimale 50 kroner på nær i Kommune Qeqertalik, der kun vil opkræve 25 kroner.

Kommunen vil nemlig forsøge at udnytte den lavere pris til at tiltrække flere krydstogtturister i fremtiden, fortæller borgmester Ane Hansen (IA).

- Vi har halv pris for at gøre det attraktivt for flere krydstogtskibe og turister. Der kommer ikke så mange krydstogtskibe her, mest til Qeqertarsuaq. Derfor har vi i kommunalbestyrelsen besluttet, kun at opkræve halv pris som et forsøg, siger hun.

Lægger de mærke til den lavere pris?

Kommune Qeqertalik er den kommune i landet, der får absolut færrest krydstogtturister.

Ifølge de seneste tal fra Grønlands Statistik besøgte i alt 3.347 krydstogtturister kommunen i 2022, hvilket er langt under nabokommunerne. Avannaata Kommunia fik samme år 19.323 krydstogtturister, mens antallet i Qeqqata Kommunia lå på 21.809.

Derfor skal de lavere afgifter gøre det lettere for Kommune Qeqertalik at konkurrere med de andre, mener borgmesteren.

- Formålet er at øge konkurrencedygtigheden, så der kommer flere krydstogtturister til vores kommune. Så vil vi vurdere det i slutningen af året og beslutte, om vi skal hæve prisen året efter eller beholde samme pris som nu.

Så mange krydstogtturister besøgte kommunerne i 2022: ​​​​​​​

Kommune Kujalleq: 46.403

Qeqqata Kommunia: 21.809

Kommuneqarfik Sermersooq: 21.239

Avannaata Kommunia: 19.313

Kommune Qeqertalik: 3.347

 

Kilde: Grønlands Statistik

Men det er dog ikke til at vide, om det vil virke, siger hun.

- Vi må se, om det påvirker krydstogtskibene og -firmaerne, og om de lægger mærke til den pris, vi har.

Penge til at forbedrede forhold

I Kommune Qeqertalik vil indtægterne fra de nye afgifter gå til at forbedre forholdene for turisterne, så man på den måde også kan blive mere konkurrencedygtige.

Ifølge den nye lovgivning skal indtægterne fra miljø- og vedligeholdelsesafgifterne da benyttes til at udvikle turismen lokalt.  

Blandt andet skal pengene gå til at etablere offentlige toiletter, hvor der i dag ikke er nogen, fortæller borgmester Ane Hansen.

- Hver gang der kommer krydstogtsskibe med masser af turister, bruger de toiletterne i butikker og virksomheder. Så vi skal lave offentlige toiletter, der kan bruges af turister.

Derudover skal der også bruges penge på at forbedre naturoplevelserne for turisterne.

- Vi vil også lave bedre ruter ud i naturen. Der er mange turister, der vil gå til Kuanninnguit i Qeqertarsuaq, det er populært. Så vi tænker på at forbedre ruten.

I lovforslaget, der lå til grund for de nye regler, lød et forsigtigt skøn, at kommunerne samlet ville kunne forvente ekstra indtægter på op mod 15 millioner kroner årligt fra de nye miljø- og vedligeholdelsesafgifter.