Krydstogtturisme: 2023 var et godt år - udsigten i 2024 er mindst lige så god

Krydstogsturisterne er strømmet til Nuuk i år, og det samme forventes de at gøre næste år.
Antallet af krydstogtskibe i Nuuk er blevet mere end fordoblet i 2023 i forhold til 2022. Alt tyder på, at sæsonen bliver lige så travl næste år.
29. september 2023 10:32

67 krydstogsskibe med turister har anløbet Nuuk havn i krydstogssæsonen i 2023.

Det tal kunne havde været højere, men vejret først på sæsonen i juni satte en stopper for ti anløb. Det skriver virksomheden Sikuki Nuuk Harbour, der står for Nuuk Havn i en pressemeddelelse.

Selvom ti anløb blev aflyst, er der stadig en stigning på lidt over 50 procent i forhold til sæsonen sidste år. Helt præcist er der kommet 52,2 procent flere krydstogsskibe til Nuuk end sidste år.

Og Sikuki Nuuk Harbour forventer lige så mange næste år.

- Det kræver fleksibilitet, når havnen skal rumme så stor aktivitet som i år. Ikke alle ønsker har kunnet opfyldes, men havnen har stort set kunnet levere, hvad der efterspørges, siger Erik Bengtsson, der er havnefoged ved Sikuki Nuuk Harbour.

Arbejde i døgndrift

De mange krydstogtsskibe har også betydet heftig aktivitet i havneområdet, og arbejde i døgndrift i perioder med spidsbelastning med op til tre krydstogtskibe på en gang udover de andre anløb af eksempelvis fragtskibe.

Når sæsonen er forløbet godt, skyldes det et tæt samarbejde mellem Sikuki Nuuk Harbour, Blue Water Greenland og Eimskip Greenland, der begge står for kontakten mellem krydstogsskibene og havnen. Eimskip Greenland står yderligere for at proviantere skibene, når de ligger for kaj.

- I år har været den hidtil travleste cruisesæson, og der er blevet løbet stærkt især i juli og august.

- På trods af den ekstra travlhed og de udfordringer, det har skabt, er det unikke ved at være havneagenter i Grønland og især i Nuuk det tætte samarbejde med blandt andet samarbejdspartnere og myndigheder om at få anløbene afholdt på bedst mulige måde med de ressourcer, der er tilgængelige, siger Lærke Arendrup Kyvsgaard, der er Port Agency Manager i Blue Water Greenland.

Forberedelserne er i gang

Selvom sæsonen for i år kun lige er sluttet, er Nuuk havn allerede ved at planlægge næste års sæson. En sæson, der tyder på at blive lige så travl som i år. 58 anløb er allerede booket, og kigger man lidt længere frem, forventer Sikuki Nuuk Harbour, at 2025 bliver endnu mere travl, fordi den nye lufthavn efter planen åbner.

Derfor forventes det, at havnekapaciteten fremadrettet vil blive presset endnu mere, end det er tilfældet nu, hvor kapaciteten også er presset i krydstogssæsonen.