Fangere: Krydstogtskibe ødelægger fangsten

Hvaler skræmmes bort af krydstogskibe i Nord- og Østgrønland, og det er fangerne kede af.
Åge Hammeken Danielsen håber, at der bliver lavet regler for krydstogtskibene, som i øjeblikket ødelægger fangstmulighederne, ifølge ham. Foto © : Privat
28. august 2023 07:43

- Fangerne ved, at de ikke kan fange narhvaler, når krydstogtskibene ankommer. 

Sådan lyder det fra Åge Hammeken Danielsen, der er formand for foreningen for fangere i Ittoqqortoormiit. 

Hans udtalelse kommer i kølvandet på en række tilfælde, hvor fangerne gang på gang er blevet forstyrret af de store skibe, som ifølge formanden skræmmer hvalerne bort.

Det skyldes motoren fra krydstogtskibet, forklarer Åge Hammeken Danielsen. 

Ikke ulovligt

Han oplyser, at fangerne for nylig lå på lur efter narhvaler, da et "kæmpe stort" krydstogtskib pludselig kom til syne og nærmede sig fra horisonten.

- Krydstogtskibet ankom til vores fangstområde, og personalet kom hen til os. De spurgte, om de måtte lægge anker. Det sagde vi nej til, men da skibet sejlede mindre end to kilometer væk, stoppede det. De sagde, at de kun ville være der i tre timer, men det skete ikke. De sejlede først om aftenen.

- Det er forkert, og jeg er meget ked af det, siger Åge Hammeken Danielsen, der foruden at være formand selv er fanger i Ittoqqortoormiit. 

Det er dog ikke ulovligt for krydstogtskibe at sejle ind i fangstområderne, oplyser Claus Nielsen, som er inspektør i Grønlands Fiskerilicenskontrol (GFLK). 

- Vi har ikke nogen lovgivningen, som gør, at krydstogtskibe ikke må sejle ind i fjordene, siger han. 

Ikke desto mindre har departementet for miljø en bekendtgørelse undervejs, som skal regulere sejlads med visse typer fartøjer i de fjorde, hvor hvaler om sommeren har længerevarende ophold. Det er endnu uklart, hvornår den ligger klar. 

Samme problem i nord

Fangeren fra Ittoqqortoormiit hilser bekendtgørelsen velkommen. 

- Vi vil ikke forstyrres af krydstogtskibene. Vi ønsker, at der indføres nogle regler for dem, siger Åge Hammeken Danielsen og understreger, at det er hans og de andres fangeres levebrød, det går ud over.

Problemstillingen er velkendt i Qaanaaq. 

Tobias Simigaq, formand for KNAPP Qaanaaq, forklarer, at fjorden, som ligger ved nordgrønlandske by, er et "levested" for narhvaler. 

- Når krydstogt- og sejlskibe sejler ind i vores fangstområde, har vi ikke nogle fangstdyr, siger han og tilføjer, at KNAPP Qaanaaq har ansøgt Avannaata Kommunia om at sætte grænser for sejl- og krydstogtskibe.

Kommunen er ifølge Tobias Simigaq ikke vendt tilbage på foreningens henvendelse.  

KNR har rettet henvendelse til Naalakkersuisut, men har endnu ikke modtaget svar om, hvordan de forholder krydstogtskibe i fangstområderne.