Krydstogtgæster skal have flere penge op ad lommen - beløbet kan tilpasses

Fra 2025 vil det være muligt at ændre i det beløb, som krydstogsturister nu skal punge ud med, når de lægger til i grønlandske havne. Det har partierne vedtaget tirsdag.
Den enkelte krydstogtpassager kan se frem til at skulle betale en afgift fra 1. januar 2024. Foto © : Arctic Circle Business
Skrevet af Anders Rytoft
15. november 2023 10:56

Samtlige partier stemte for kommende passagerafgifter for krydstogtturister, ligesom partierne bakkede op om, at beløbet hvert år skal kunne justeres og tilpasses udviklingen inden for krydstogtturisme. 

Det stod klart under efterårssamlingen tirsdag.

Lovgivningen, som i går blev vedtaget, betyder, at passagerer fra 1. januar 2024 skal betale 50 kroner ekstra for hver gang, krydstogtskibet lægger til ved et havneanløb i en af landets kommuner.

Samtidig kan passagerafgiften på 50 kroner ændres fra finansåret 2025 og frem. 

Derudover fordobles den normale havneafgift for de allerstørste krydstogtskibe på mere end 30.000 bruttotons, mens kommunerne får mulighed for at kræve en miljø- og vedligeholdelsesafgift på maksimalt 50 kroner per passager, der går i land. 

Betydelige beløb

Pengene fra den afgift kan kommunerne blandt andet bruge på at forbedre eller vedligeholde deres havnefaciliteter - som eksempel toiletter, kajanlæg eller pontonbroer.

De nye afgifter forventes at indbringe betydelige beløb til både landskassen og kommunerne. 

KNR har tidligere beskrevet, at landskassen forventes at få tilført omkring fem millioner kroner yderligere, mens kommunerne kan forvente ekstra indtægter på op mod 15 millioner kroner i miljø- og vedligeholdelsesgebyr. 

Det er ikke første gang, at der har været afgifter på krydstogtskibene.

I 2003 blev der indført en passagerafgift på 300 kroner per passager. Siden blev afgiften hævet. Men i 2015 blev afgifterne afskaffet som følge af en analyse, der viste, at afgifterne gjorde skade på konkurrenceevnen i forhold til andre populære destinationer som Island og Svalbard. 

Ikke desto mindre er der igen blevet indført en afgift for krydstogtpassagerer.