Grønlændere på islandsk anklagebænk: Står til dom på seks år

To grønlandske mænd risikerer at få op mod 12 års anstaltsanbringelse for en grov narkotikaforbrydelse, som en dansk mand har medvirket til. Anklageren forventer dog maksimalt en dom på seks år.
To grønlandske mænd er tiltalt for besiddelse af knap 160 kilo hash, der ifølge anklageskriftet skulle sælges i Grønland. En dansk mand er tiltalt for medvirken. Foto © : RUV
Skrevet af Anders Rytoft
30. oktober 2023 16:40

- Det er svært at sige, hvilken straf de får.

Sådan lyder det fra den islandske advokat Arnþrúður Þórarinsdóttir, der fører en sag mod to grønlandske mænd på henholdsvis 54 og 34 år samt en 21-årig dansker.

De har ifølge anklageskriftet begået en grov narkotikaforbrydelse ved at have 157 kilo hash med om bord på skibet "Cocotte".

Mændene skulle have haft planer om at sejle den store mængde narko til Grønland for at sælge det videre. Men det satte det islandske politi, som fattede mistanke, en stopper for fredag 23. juni, hvor de anholdt mændene på en strand i den sydlige del af Island. 

Siden har Arnþrúður Þórarinsdóttir beskæftiget sig med sagen.

Retten bestemmer

Fredag skulle hun fremlægge foranstaltningen, som hun og anklagemyndigheden går efter at få de tre mænd idømt. Men det er ikke helt ligetil, fordi der ikke findes særlig mange lignende sager. Desuden anses stoffer som kokain og amfetamin som stærkere og farligere, forklarer Arnþrúður Þórarinsdóttir. 

- Jeg forsøgte blot at sige, at der er tale om en stor mængde stoffer. Men vi har ikke haft mange af disse sager her på det seneste, så jeg overlod det til retten at afgøre, hvilken foranstaltning der skal gives, siger hun.

Anklageren tilføjer, at den maksimale foranstaltning ved store narkotikasager er 12 år, selvom det er usandsynligt. 

Jeg ved det ikke med sikkerhed. Men nej, de vil ikke få den maksimale foranstlatning. Jeg vil tro, at de får halvdelen af det, siger Arnþrúður Þórarinsdóttir. 

Dommen falder inden for fire uger

Både de to grønlandske mænd, som sejlede skibet med de store mængder narkotika, og den 21-årige danske mand, der ifølge anklageskriftet fløj fra Danmark til Island for at levere udstyr og forsyninger samt økonomiske midler til formålet, nægter sig skyldig. 

Anklageren oplyser, at dommeren endnu ikke har besluttet, hvornår der kommer en afgørelse i sagen. Ikke desto mindre skal der falde dom i sagen inden for fire uger. 

Hvorvidt de skal afsone dommen i Island, såfremt de bliver kendt skyldige, er endnu uvist. 

- Jeg ved endnu ikke, hvad der skal ske, hvis de bliver dømt. Det er selvfølgelig hovedreglen, at de skal afsone i Island, men der kan være en aftale mellem de enkelte lande, så de kan afsone i deres hjemland.