Greenland Minerals vil søge nye muligheder – uden for Grønland

Naalakkersuisuts uranforbud har gjort, at det australske mineselskab vil finde nye muligheder udenfor Grønland. Desuden er den administrerende direktør igennem mange år, John Mair stoppet i selskabet.
PDAC
Greenland Minerals' nu tidligere administrerende direktør igennem syv år, John Mair. Foto © : Merete Lindstrøm
Skrevet af Malik Brøns
12. december 2021 11:04

Det australske mineselskab, Greenland Minerals, har minimale chancer for, at deres mineprojekt ved Kuannersuit kan komme i gang.

Politikerne i Naalakkersuisut og Inatsisartut stemte nemlig i november for, at det fremover skal være forbudt at grave efter uran her i Grønland.

Det har tilsyneladende kostede en toppost i selskabet. Selskabet skriver nemlig i deres seneste børsmeddelelse, at den administrerende direktør igennem syv år, er fratrådt.

LÆS OGSÅ Greenland Minerals afleverer hvidbog til Selvstyret

Selskabet har i stedet hyret Daniel Mamadou.

John Mair vil dog fortsætte i en rådgivende funktion og arbejde sammen med den nye administrerende direktør.

Det skriver Greenland Minerals i en børsmeddelelse.

Nye muligheder uden for Grønland

Selskabet fortæller også lidt om deres fremtidige planer. Deres mineprojekt ved Kuannersuit ser nemlig ikke så lovende ud.

Ifølge uranforbuddet, der blev stemt igennem i Inatsisartut, så er der kommet en ny bagatelgrænse for, hvor meget uran man må grave op, når der graves efter andet end uran.

For eksempel, så vil Greenland Minerals gerne udvinde sjældne jordarter i Kuannersuit. Men ved siden af de sjældne jordarter, så sidder der noget uran som man ikke kan undgå at få med op.

LÆS OGSÅ Nej tak til uran: Inatsisartut stemmer for forbud med spinkelt flertal

Uranforbuddets bagatelgrænse lyder på, at man maks må grave 100 gram uran per 1 ton malm. Selskabet vurderer selv, at der er omkring 300 gram uran per ton malm. Så derfor overskrider det grænsen, og derfor kan selskabet ikke komme i gang. 

Selskabet vil derfor kigge på andre muligheder uden for Grønland.

- Indtil der er klarhed om lovgivningen (uranforbuddet red.) og indvirkningen…, mener bestyrelsen, at det er fornuftigt og rettidigt at søge nye muligheder uden for Grønland som virksomheden kan udnytte værdien på kort sigt, skriver selskabet.

Selskabet skriver nemlig, at de har omkring 140 millioner kroner at bruge til nye formål.