Greenland Minerals: Grønland kan blive den største leverandør til EU

Mineselskabet, som vil udvinde sjældne jordarter i Kuannersuit, kigger mod Europa, hvis de får en udnyttelsestilladelse.
PDAC
- Vores fokus er på, at arbejde med europæisk strømforsyning og komme med en aftale om overtagelse af det udvunde uran. Alt vil ske under meget strenge internationale reguleringer, siger John Mair. Foto © : Merete Lindstrøm
26. januar 2021 09:40

Hvis Greenland Minerals i sidste ende får grønt lys fra Naalakkersuisut til at udvinde sjældne jordarter og uran, sigter selskabet mod EU.

Det siger den administrerende direktør i Greenland Minerals, John Mair. 

Fakta om Kuannersuit-projektet:

  • Kuannersuit ligger cirka 7,5 kilometer nord for byen Narsaq.
  • Det vil være en åben mine i 700 meters højde.
  • Greenland Minerals vil holde minen i drift i 37 år.
  • Projektet forventes at skabe 328 grønlandske arbejdspladser, når minen er i drift.
  • Området indeholder blandt andet sjældne jordarter, uran og thorium.
  • Minen vil producere 3 millioner ton malm om året.
  • På 37 år vil minen producere 111 millioner ton restaffald og 111 millioner ton gråbjerg (ubrugt klippemateriale).

Kilde: Grønlands Naturinstitut & Nationalt Center for Miljø og Energi, VSB-rapport.

- Når vi ser på, hvor markedet går hen, er et af de største vækstområde for sjældne jordarter i den europæiske industri, og det sker især på grund af den store omstilling til elbiler i den europæiske bilindustri, siger han.

- Det er den perfekte mulighed for Grønland til at blive hovedleverandør til det europæiske marked.

Lige nu får Europa 98 procent af de sjældne jordarter fra Kina.

EU er med andre ord særdeles afhængige af Kina. Derfor lancerede EU i september en ny strategi for at finde andre leverandører.

EU lavede også i efteråret en ny klimastrategi. Ambitionen er, at der skal være en 55 procent CO2-reduktion i 2030. Det betyder mindre afhængighed af fosile brændstoffer, men derimod flere el-biler og vindmøller.

LÆS OGSÅ Lokal siumutter trækker støtte til Kuannersuit-projekt

Naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer, Jens-Frederik Nielsen (D) oplyser, at Naalakkersuisut er i dialog med EU om råstoffer, men han kan ikke uddybe det nærmere. Han kan dog godt forstå, at Greenland Minerals kigger mod det europæiske marked.

- I forhold til det europæiske marked, så forstår jeg godt selskabet. Jeg har ikke direkte indflydelse på, hvor selskabet skal sælge deres sjældne jordarter, siger han.

- Men som vi ved, så har EU en stor strategi om at lave en stor grøn omstilling. Det handler om at få flere hybridbiler ud på markedet, flere vindmøller, varmepumper til motorer, som man bruger permanente magneter til.

De sjældne jordarter skal til Kina

Greenland Minerals har tidligere lavet en eksportaftale med Kina om sjældne jordarter og uran fra Kuannersuit.

Det kan stadig ende med, at de sjældne jordarter bliver fragtet til Kina, før de bliver købt af EU. Kina har nemlig den teknologiske bearbejdning til det endelige produkt, heraf de permanente magneter fra de sjældne jordarter.

Permanente magneter bliver produceret ved hjælp af de sjældne jordarter, som findes i Kuannersuit.

Permanente magneter bruges til el-biler eller vindmøller.

Danmark og Grønland holder øje med uran

I forhold til det udvundne uran fra Kuannersuit regner Greenland Minerals med at finde en samarbejdspartner i Europa.

- Vores fokus er at arbejde med et europæisk energiselskab og lave en aftale, der overholder meget strenge internationale reguleringer, og det skal bruges til at levere strøm til civilbefolkningen i det allerede eksisterende atomnetværk, siger John Mair. 

I 2016 indgik Selvstyret og den danske regering en aftale om regler for fremtidig kommerciel eksport af uran fra Grønland.

LÆS OGSÅ Danmark får ansvar for grønlandsk uran

Aftalen handler om at sikre, at uran fra Grønland udelukkende bruges til fredelige og civile formål. Det sagde daværende naalakkersuisoq, Randi Vestergaard Evaldsen, til KNR i 2016.

- Det, der hører under den danske regering, er særligt de udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitiske forhold, sagde Randi Vestergaard Evaldsen.

Den nuværende naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer, Jens-Frederik Nielsen (D), siger, at Naalakkersuisut vil holde øje med, hvor det udvundne uran ryger hen.

- Vi er bundet op på noget lovgivning omhandlende radioaktive materialer, herunder uran, i forhold til hvor det kan eksporteres til. Myndighederne har selvfølgelig mulighed for at holde øje, siger han.

Der er i disse dage en høring i gang om mineprojektet ved Kuannersuit. 

I starten af februar vil Naalakkersuisut og mineselskabet holde borgermøder i Sydgrønland.

Efter høringen skal Naalakkersuisut og deres videnskabelige rådgivere arbejde videre med de indkomne høringssvar.