Grønlandske kandidater vil kræve CIA-undersøgelse

De tre største partier i Grønland ærgrer sig over det røde bloks kovending i sagen. Helle Thorning og Villy Søvndal vil ikke længere støtte en uvildig undersøgelse af CIA's fangetransporter.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
05. september 2011 12:44

Der er skuffelse hos  Inuit Ataqatigiit, Siumut og Demokraterne, at der ikke bliver nogen uvildig undersøgelse af CIA's mulige fangertransporter i grønlansk luftrum, hvis den røde blok overtager regeringsmagten i Danmark.

Den røde blok har fremlagt en fælles udenrigspolitik, og i den plan indgår en uvildig undersøgelse af CIA flyvningerne over grønlandsk luftrum ikke, og det har skabt skuffelse hos Siumut, Inuit Ataqatigiit Demokraterne.

- Det er ærgrerligt, fordi partierne bag Den røde blok tidligere har krævet en uvildig undersøgelse om CIAs fangetransporter, siger  Doris Jakobsen fra Siumut, der dog håber på at kunne forhandle med den kommende koalition om iværksættelse af en uvildig undersøgelse.

- De kommende grønlandske mandater i folketinget har stadig mulighed for at kræve, at der bliver en uvildig undersøgelse, siger Doris Jakobsen til KNR.

Inuit Ataqatigiits folketings kandidat, Sofia Rossen fastholder IA's krav om undersøgelse af CIA's mulige overflyvninger i grønlandsk luftrum. Og det vil hun gøre uanset hvem der kommer til at danne en regering.

- De har vendt om på en tallerken. Men jeg vil kræve en undersøgelse af sagen, hvis jeg kommer ind i Folketinget. Og det er uanset om den røde blok med Socialdemokraterne, SF og Det Radikale Venstre kommer i regeringen efter valget, siger Sofia Rossen.

Demokraternes folketings kandidat, Niels Thomsen øjner en chance til selv at kunne vælge samarbejdspartnere efter valget.

- Vi vil fra Demokraterne kræve en uvildig undersøgelse uanset om den røde blok får magten. Undersøgelsen skal vise om USA har handlet over hovedet på både Danmark og Grønland, siger Niels Thomsen.

Atassuts folketings kandidat, Steen Lynge er glad for 360 graders vendingen, som den røde blok har foretaget i dag.

- For Atassut er det kun godt, at den røde blok har vendt om på en tallerken. De har erkendt, at der er grænser for hvor meget Danmark kan hente af oplysninger i forbindelse med den sag,  siger Steen Lynge fra Atassut.