Grønlandsk familie finder fremtiden i Danmark

På verdens største ø er vi kun 55.847 mennesker. Befolkningstallet faldt i 2015 til det laveste i 20 år. Blandt dem, der har forladt hjemlandet, er Michael Egede Jensen og hans familie.
Foto © : Peter Leth/Flickr Creative Commons
Skrevet af Camilla Dam
23. februar 2016 11:03

De er flyttet til Danmark bl.a. for at give sønnen, der er diagnosticeret med Aspergers syndrom, en bedre fremtid. Det står at læse på bloggen SOS Kommunikation.

Nu går sønnen i en specialskole i Nordjylland og fungerer meget bedre i hverdagen. Den datter, som forlod Grønland tilbage i 2013, er ligeledes godt på vej, ganske som parrets yngste barn. Mens Michael Egede Jensens ældste datter stadig bor i Grønland med kæresten, men måske ikke så længe endnu.

- De vil gerne have børn, men opvæksten for børn er ikke god nok i Grønland, og dertil kommer at uddannelsesniveauet i Danmark også trækker. Udover det har min kone to søskende, samt forældre der også overvejer at komme hertil, siger Michael Egede Jensen til sos-kom.dk.

Læs også Vi bliver stadig færre her i landet

Op til både landsmænd og politikere

Han ser masser af muligheder ved at bo i Nordjylland og revser samtidig både den grønlandske mentalitet og landets ledelse for at gøre for lidt for at ændre på forholdene i Grønland.

- Vi skal lære at tage egne beslutninger. Lige nu sidder vi på hænderne og venter på at andre træffer dem for os.

- Men det er også politikerne, der skal være med til at lave om på det. Vi havde håbet på, at landsstyreformand Kim Kielsen kunne være med til at lave tingene om, men det er det samme hjul, der kører rundt, mener Michael Egede Jensen.

Læs også VIDEO Det er vigtigt at spørge: Hvad vil du være når du bliver stor

Læs også Nivi Olsen: Der skal handling til på skoleområdet

Ifølge Grønlands Statistik faldt befolkningstallet med 137 personer i 2015. Det eneste sted med stigende befolkningstal er Kommuneqarfik Sermersooq, og 31 procent af landets befolkning bor i Nuuk.