VIDEO Det er vigtigt at spørge: Hvad vil du være når du bliver stor

Fortsat mange unge kommer ikke videre efter folkeskolen. Dette afsløres i en nyligt udkommen rapport.
Skrevet af Jørgen Semionsen
12. november 2015 17:42

Det er i Kommune Kujalleq, at den største andel af de unge, ikke kommer videre efter folkeskolen. Ifølge rapporten er 59 procent af eleverne ikke kommet videre på videregående uddannelse.

I Kommuneqarfik Sermersooq, kommer 44 procent af de unge ikke videre i uddannelsessystemet. I Qeqqata Kommunia samt Qaasuitsup Kommunia er det 33 procent af de unge som ikke kommer videre i uddannelsessystemet.

Andelen af folkeskolens afgangselever 2015 startet på videre uddannelse:

Selvom mange unge på enkelte skoler ikke kommer videre, fortæller skoleinspektøren for Minngortuunnguup Atuarfia (Skole 1), at det gør sin indflydelse at involvere forældrene, at lave handlingsplaner sammen med eleverne og at der ikke er en større udskiftning blandt lærerne.

Det går godt for eleverne i Minngortuunnguup Atuarfia.

- Hvad vil du være når du bliver stor? Det er meget vigtigt at snakke om det sammen med eleverne, siger skoleinspektør for Minngortuunnguup Atuarfia, Nivi H. Efraimsen til KNR.

Kommune Kujalleq har det højeste tal af elever, der ikke går videre efter folkeskolen.

- Vi kan tage viceskoleinspektøren som eksempel. Det er 6. gang stillingen er blevet besat siden 2012. Skolerne har været spredt omkring siden i fjor. Vi har syv skoler. Det kan være udfordrende for lærerne, at løbe fra skole til skole i frikvarterende, siger skoleinspektør for Narsap Atuarfia, Ivalu Motzfeldt til KNR.

De mener at grunden til det lave antal af elever, der ikke går videre - i Sisimiut som ligger i Qeqqata Kommunia - er, at der laves handlingsplaner for eleverne. Elever, der ønsker at holde sabbatår efter folkeskolen, dem bliver der også lavet en grundig handlingsplan for.