Grønland og Island vil samarbejde endnu mere

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir har været på officielt besøg i Nuuk.
Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir var på officielt besøg i Nuuk fra den 16. til den 18. maj. Foto © : KNR
19. maj 2022 15:43

Islands statsminister, Katrín Jakobsdóttir, var på officielt besøg i Nuuk fra mandag til onsdag i denne uge. 

Her lavede hun en aftale med formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), om et større samarbejde mellem Island og Grønland.

Det fortalte de to regeringschefer på et fælles pressemøde tirsdag.

Grønland og Island skal samarbejde indenfor samhandel, uddannelse, klimaforandringer, udvikling af energikilder og ikke mindst fiskeri.

De er også blevet enige om at udveksle erfaringer fra Island som et selvstændigt land, fortæller formanden for Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Historisk kvindesejr i Island forduftede efter fintælling

Samhandlen mellem Grønland og Island er steget med 67 procent de sidste fem år, og der er indgået aftale om toldfri handel for at øge samhandlen yderligere, siger Múte Borup Egede.

Men det er ikke det eneste der er indgået aftale om.

- Det handler ikke kun om penge. Vi har også talt om forskellige måder vi kan skabe udvikling sammen indenfor det sociale område. Det kan gavne os at udveksle om det vi har til fælles - vores tankegang, det at vi lever af naturen og den viden, vi har udviklet, siger Múte B. Egede.

En problematik, som vi deler med vores naboland mod øst, er problemet med vold, for det er noget, der fylder meget både i Grønland og Island. Derfor skal erfaringer udveksles omkring de ting, som har virket for at bekæmpe vold, udtaler Islands statsminister.

- Kønsbaseret og seksuel vold. Det er noget som er et problem i Island og Grønland, og det har Island faktisk gjort mange gode ting. Vi har jo tænkt meget og prioriteret ligestilling, og jeg ved, at det er jo noget, som tænker meget om lige nu. Og jeg tror derfor at der er så mange muligheder i det, at øge ligestilling mellem mænd og kvinder i Grønland, siger Katrín Jakobsdóttir.