Grønland kræver kompensation for Thule

Grønland og Danmark vil sammen stille krav om kompensation fra USA for brugen af Thule-basen, hvis USA fastholder resultatet af den seneste udbudsrunde.
08. januar 2015 06:54

DANMARK: Under et pressemøde i Statsministeriet torsdag oplyste formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, at Grønland i samarbejde med Danmark vil stille krav til USA om brugen af Thule Air Base. Det sker, hvis de amerikanske myndigheder fastholder, at firmaet Elexis Services A/S, som er ejet af det amerikanske firma Vectrus, skal stå for serviceopgaven på Thule-basen, 

- Derfor vil Naalakkersuisut i samarbejde med Danmark rejse krav om kompensation og/eller huslejebetalinger i det, det igennem mere end 50 år har været et fast princip, at basen i Thule kunne give kontante fordele for det grønlandske samfund, sagde Kim Kielsen på mødet.

Udmeldingen kommer, efter tre danske og grønlandske firmaer har klaget til det amerikanske ankenævn over udbuddets resultat. Ifølge en forsvarsaftale mellem Grønlands/ Danmark og USA skal USA nemlig ‘i videst mulige omfang’ gøre brug af danske eller grønlandske firmaer til opgaven. 

 

Utilfreds med USA's håndtering

Statsminister Helle Thorning-Schmidt understregede gentagende gange også på mødet, at den amerikanske brug af basen ‘i videst mulige omfang skal komme det grønlandske samfund til gode’.

Men det tyder ikke til at blive tilfældet med den nuværende udbudsafgørelse, fastslog Naalakkersuisut-formanden. 

- Det har været et klart krav, at det er danske og grønlandske firmaer, der kunne byde. Naalakkersuisut mener ikke, at USA har overholdt den aftalte udbudsproces, og resultatet af udbuddet vil resultere i, at det grønlandske samfund vil få mindre ud af at have amerikanerne på basen.

Kim Kielsen pointerede, at Grønland vil miste flere 100 mio. kroner i skatteindtægter på grund af det seneste udbud om servicekontrakten på Thule-basen.