Grønland har været diplomatisk trumfkort for Rigsfællesskabet

Grønland har givet Danmark og Rigsfællesskabet et udenrigspolitisk es i ærmet igennem mange år, slår ny rapport fast.
USAs tidligere udenrigsminister John Kerry i Ilulissat Foto © : KNR
10. marts 2017 16:17

Men i takt med, at kortene på den politiske scene er blevet spillet anderledes, og Den Kolde Krig er afsluttet, er værdien af det såkaldte 'Grønlandskort' faldet. Men det kan hurtigt ændre sig.

Hvis forholdet mellem USA og Rusland forværres, kan kortet igen blive en diplomatisk trumf for Danmark og resten af kongeriget, viser en ny rapport.

Særlig adgang til USA

Center for Militære Studier ved Københavns Universitet har netop udgivet en rapport om Arktis' betydning for Danmarks indflydelse i USA.

Og forskerne bag rapporten konkluderer, at Danmark har en særlig indgang og forhandlingsposition overfor den amerikanske administration i form af 'Grønlandskortet'.

LÆS OGSÅ USA ville overtage Grønland

Af flere omgange er Danmark beskyldt for at have fået rabat på forpligtelserne i NATO-samarbejdet, fordi man lod amerikanerne have Thulebasen på grønlandsk jord.

Afviste NATO-rabat

I et paragraf 37-svar i december slog Kim Kielsen dog fast, at det ikke kan bevises, at Danmark har fået en rabat i NATO på grund af militæranlægget i Nordgrønland.

- Naalakkersuisut er ikke bekendt med, at der skulle findes dokumentation for, at Danmark har fået rabat på sit medlemskab af NATO som en direkte følge af Thule Air Base, lød det fra Kim Kielsen i svaret.

LÆS OGSÅ Dansk NATO-rabat kan ikke dokumenteres

Men den nye rapport slår fast, at USAs interesser i Arktis betyder, at Grønland har givet og kan give Danmark en række fordele og muligheder i forholdet til USA.

Rapporten pointerer, at man kan bruge 'Grønlandskortet' bedre og mere aktivt, hvis man indenfor Rigsfællesskabet bliver bedre til at samarbejde.