Foto: Exploring Greenland: Cold War Science and Technology on Ice

Bog: USA ville overtage Grønland

En ny bog afslører, at USA’s interesse i at overtage Grønland under Den Kolde Krig var større, end det formentlig er alment kendt. Det skriver netmediet Videnskab.dk.

Forskere fra Aarhus Universitet og Florida State University har gransket dokumenter fra Danmark, USA og NATO’s arkiv i Bruxelles.

Ud af det er kommet bogen “Exploring Greenland: Cold War Science and Technology on Ice”.

Bogen fortæller bl.a., at den danske statsminister Hans Christian Svane Hansen i 1957 blev spurgt af den amerikanske regering, om han ønskede at blive underrettet om nukleare aktiviteter.

Men det takkede Hansen i et fortroligt brev nej tak til.

Da USA så etablerede Camp Century og Project Iceworm, der ville placere A-bomber under Indlandsisen, kom det som et chok for den danske regering.

Regeringen forsøgte derfor at overbevise Folketinget og den danske befolkning om, at Camp Century var et fredeligt og civilt forskningsprojekt for amerikanerne.

Ifølge en af forskerne bag bogen, Matthias Heymann fra Aarhus Universitet, har den grønlandske befolkning været holdt helt uden for orientering om USA’s interesse dengang.

- Det er en mærkværdig historie, for det handler altsammen om Grønland, men i hænderne på USA og Danmark. Den grønlandske befolkning havde intet at skulle have sagt, siger han til Videnskab.dk.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl