Grønland får nye landkort

Mærsk-fonde støtter digital opmåling af Grønland med 15 mio. kroner.

Det skal være slut med forældede landkort, som ikke længere viser det Grønland, der eksisterer i dag.

Det er tanken bag et projekt, hvor Geodatastyrelsen over de næste to år skal opmåle et område på cirka 82.000 km2 - svarende til halvanden gang Danmarks størrelse.

Aftalen blev lanceret i foråret og bliver nu officielt indgået tirsdag under den danske energi-, klima- og forsyningsminister, Lars Christian Lilleholts (V), besøg i Grønland.

- Jeg er rigtig glad for på grønlændernes og danskernes vegne, at vi får projektet gennemført, som betyder, at vi får de gamle kort, som fra nogles vedkomne er mere end 50 år gamle, opdateret. Vi får mulighed for at bruge den nyeste viden, siger Lilleholt til KNR.

Mærsk betaler gildet
Den ny kortlægning skal ske digitalt, bl.a. ved hjælp af GPS- og satellit-opmålinger. Resultaterne herfra skal bl.a. bruges til at vurderer, om der også er behov for en helt ny kortlægning af Grønlands, nye isfrie områder.

Det er to fonde fra Mærsk. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, som i alt giver 15 mio. kroner til projektet.

Det sker, efter det ind til nu ikke har været muligt at finde penge til opmålingerne i den danske finanslov, selv om opgaven stadig er et dansk ansvarsområde.

- Det afgørende for mig er, at tingene bliver gennemført. Og vi kunne have risikeret, at hvis ikke der var kommet de her penge fra A. P. Møllers fond, var der sket endnu en udskydelse af projektet, siger Lilleholt.

Det er områder ved Diskobugten, omkring Tasiilaq, nær Forskningsstation Zackenberg i Nordøstgrønland og et område mellem Narsaq og Nanortalik, som i første omgang skal opmåles.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt