RAPPORT Grønlændere skal have plads i integrationsråd

Grønlændere bør være repræsenteret i de danske kommuners integrationsråd, lyder anbefaling. Forslaget får støtte fra flere sider.
København og alle Danmarks øvrige kommuner bør inddrage grønlændere i integrationsråd og råd for etniske minoriteter, foreslår Institut for Menneskerettigheder. Foto © : Leroy Andersen/Flickr Creative Commons
26. oktober 2015 12:13

Grønlændere er født med dansk statsborgerskab, men der er god grund til at få samme rolle som indvandrere, når det gælder om at blive hørt i det danske samfund. Det siger Ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder, Maria Ventegood Liisberg, til KNR.

- En af de meget konkrete anbefalinger, vi har, er, at man styrker repræsentationen af grønlændere i integrationsråd i kommunerne, som kunne være en måde at sikre, at der blev lidt mere bevidsthed om, at grønlændere er en gruppe, der har særlige udfordringer.

Læs også Grønlændere skal sidestilles med indvandrere

 

Fordomme hindrer beskæftigelse
Ifølge en rapport om grønlænderes vilkår i Danmark, som instituttet offentliggjorde torsdag, klarer personer med to grønlandske forældre sig i gennemsnit lige så dårligt som bl.a. somalierer og irakere, når det gælder om at få job i Danmark. 

En af årsagerne til det er bl.a., at mange danskere har et fordomsfuldt billede af grønlændere.

Men det kan ændres ved at få et stemme i integrationsråd og råd for etniske minoriteter rundt i de danske kommuner, vurderer Institut for Menneskerettigheder.

Læs også Minister afviser mindretals-forslag

Det sker ikke i dag på grund af grønlænderes danske statsborgere.

- Helt overordnet mener vi, at der er behov for en større bevidsthed hos de offentlige myndigheder omkring risikoen for, at man kommer til at forskelsbehandle mennesker med grønlandsk baggrund på grund af fordomme. Og det er jo rigtig vigtigt, at kommunerne søger for, at personalet er bevidste om den risiko, siger Maria Ventegood Liisberg.

Læs også Grønlændere bliver diskrimineret i Danmark

Foreninger støtter forslag
Forslaget får støtte fra Fællesforeningen Inuit, som er paraplyorganisation for grønlandske foreninger i Danmark.

- Det byder vi meget velkommen. Vi er talerør for 23 grønlænder-foreninger i Danmark, og vi møder rigtig, rigtig mange. Og hvis vi også kan blive repræsenteret i byerne - i de større byer - vi det forstærke rigtig meget, at man tager om de udsatte grønlændere i Danmark, siger bestyrelsesmedlem Charlotte Nebel Pedersen.

Hos Foreningen Rigsfællesskabet mener formanden Nauja Lynge, at grønlændere generelt skal have plads i offentlige råd, der har med etniske minoriteter at gøre.

- Det indebærer altså, at grønlændere er integreret i for eksempel Etnisk Råd for Minoriteter i Folketinget og alle de steder,  hvor beslutninger bliver taget, siger hun til KNR.

Den danske integrationsminister, Inger Støjberg (V), har ikke ønsket at kommentere sagen over for KNR.