RAPPORT Grønlændere skal sidestilles med indvandrere

Grønlændere bør være repræsenteret i integrationsråd i de danske kommuner. Sådan lyder en af anbefalingerne fra Institut for Menneskerettigheder, der konkluderer, at grønlændere i Danmark kæmper med at blive behandlet på lige fod med andre danske statsborgere.
Foto © : Institut For Menneskerettigheder
26. oktober 2015 06:01

Grønlændere er født med dansk statsborgerskab, men der er god grund til, at de skal have samme rolle som indvandrere, når det gælder om at blive hørt i det danske samfund.

- En af de meget konkrete anbefalinger, vi har, er, at man styrker repræsentationen af grønlændere i integrationsråd i kommunerne, som kunne være en måde at sikre, at der blev lidt mere bevidsthed om, at grønlændere er en gruppe, der har særlige udfordringer, siger ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder, Maria Ventegodt Liisberg, til KNR.

Læs også RAPPORT Minister afviser mindretals-forslag

Ifølge rapporten, som Instituttet offentliggjorde torsdag, klarer personer med grønlandsk baggrund sig i gennemsnit lige så dårligt som bl.a. somaliere og irakere, når det gælder om at få job i Danmark.

Det er en af årsagerne til det, at mange danskere har et fordomsfuldt billede af grønlændere.

Men det kan ændres ved at få et stemme i integrationsråd og råd for minoriteter rundt om i kommunerne, vurderer Institut for Menneskerettigheder. Det sker ikke i dag, fordi grønlændere er danske statsborgere.

 - Helt overordnet mener vi, at der er behov for en større bevidsthed hos de offentlige myndigheder omkring risikoen for, at man kommer til at forskelsbehandle mennesker med grønlandsk baggrund på grund af fordomme. Og det er jo rigtig vigtigt, at kommunerne søger for, at personalet er bevidst om den risiko, siger Maria Ventegodt Liisberg.

Læs også RAPPORT Grønlandsk mindretal i Danmark bør diskuteres