GME underskriver kontrakt med kinesisk minegigant

Et kinesisk mine- og byggekomglomerat, der er blandt verdens største virksomheder, har i sidste uge underskrevet en samarbejdsaftale med Greenland Minerals and Energy.
Skrevet af Karsten Sommer
25. marts 2014 06:12

Firmaet, China Non-Ferrous Metal Mining Group, er datterselskab til det kinesiske NFC, der har aktiviteter i mere end 80 lande og er blandt verdens 500 største virksomheder. Det skriver Berlingske Business.

Dermed begynder mineprojekt ved Kvanefjeldet i Narsaq med uran og sjældne jordarter at tage form.

Samarbejdsaftalen, der foreløbig er en hensigtserklæring, er ikke bindende, og den betyder heller ikke, at der er skaffet penge til det store projekt, Men det er et vigtigt rygstød til mineprojektet, der kan blive en af verdens største eksportører af både sjældne jordarter og uran.

Kvanefjeldsprojektet er måske stort nok til at dække cirka 25 procent af verdensmarkedet for sjældne jordarter i flere generationer, mener GME.

Kinesiske NFC's rolle bliver at forarbejde de sjældne jordarters metaller på et nyt anlæg i Kina og foretage separationen af de sjældne jordarter. GME's håb er, at kineserne med tiden også bliver investorer i minen.

- Der er også stor interesse fra industrien for uranen, der er et biprodukt til sjældne jordarter, siger GME's topchef, Roderick Mclllre, til Berlingske Business.

- Jeg forventer, at vi inden for det næste halve år indgår en aftale omkring modtagelse af uran. Vi har drøftelser med potentielle europæiske, nordamerikanske og sydkoreanske partnere, siger han.