Sælskind: GG og KNAPK vil have indhandling i Nuuk

Det succesfulde torskefiskeri er skyld i den drastiske nedgang i indhandling af sælskind de senere år. Det mener KNAPK efter nye tal fra Grønlands Statistik viser, at indhandlingen er halveret på fire år.
Foto © : Camilla Dam/KNR
19. juni 2018 10:56

- Fra Maniitsoq til Diskobugten er torsken kommet, og mange af vores medlemmer er gået fra at fange sæler til at fange torsk.

Lyder det fra konsulent Bjarne Ababse Lyberth fra KNAPK.

I 2014 blev der indhandlet 50.719 sælskind i hele Grønland. Sidste år var indhandlingen faldet til 24.586 skind.

En anden del af forklaringen på den drastiske nedgang skyldes ifølge KNAPK, at fangerne nogle steder i landet mangler steder at indhandle.

- For eksempel Nuuk og Ilulissat har for nuværende ikke nogen indhandlingssteder, så der er forskellige udfordringer og forklaringer på, hvorfor skindindhandlingen er faldet.

Det bliver bekræftet af tallene fra Grønlands Statistik. Sidste år blev der ikke indhandlet et eneste skind i Ilulissat og Nuuk, og det ærgrer Bjarne Ababse Lyberth.

LÆS OGSÅ Indhandling af sæl er halveret på få år

Hos Great Greenland ærgrer man sig også over, at man ikke kan indhandle i Nuuk.

- Vi ved godt, at der er mange sæler i Nuuk. Og der var stor indhandling, dengang der var sted til det. Men lokalerne er et problem. Det er svært at finde noget at leje, siger fungerende direktør i Great Greenland, Preben Møller.

Arbejdet for at finde en løsning er begyndt, siger han.

- Vi har store forhåbninger. Lige nu er undersøgelserne i gang, og der arbejdes for et midlertidigt indhandlingssted, siger Preben Møller.

Samtidig med, at indhandlingen af sælskind er faldet markant, er der sket en stor stigning i mængden af indhandlet torsk. I 2017 blev der indhandlet 36.500 tons torsk. Det er 15.000 tons mere end i 2014.