Gensyn mellem klassekammerater blev til kæmpe folkefest

“Grønland i Tivoli” startede som en udvidet klassefest, men er i dag en kæmpe, grønlandsk folkefest. En af stifterne håber, at arrangementet udvikler sig til at give endnu større fokus på Grønland.
Grønland i Tivoli
Grønland i Tivoli Foto © : Git.gl
29. juli 2016 11:38

Det var en flok unge afgangselever fra Atuarfik Samuel Kleinschmidt i Nuuk, der i 1976 første gang mødtes i Tivoli.

Det fortæller Sidsel Møller, som var én af dem, til KNR.

- Vi havde sådan et godt kammeratskab, men vi skulle alle på uddannelse i Danmark, eller de fleste af os skulle. Så vi var nødt til at mødes igen efter et år.

- Og vi skulle mødes et sted, som var nemt at finde og en dato, der var nem at huske. Så det blev den 1/8 klokken 18 1976 i Tivoli.

Oplysning om Grønland

Datoen og stedet er siden blevet til gensyn for rigtig mange mennesker fra eller med relation til Grønland. 

Noget, der sidst i 90’erne fik Sidsel Møller til at kontakte Tivoli for at få haven til at støtte op om traditionen og kendskabet til Grønland.

- Der kom jo flere og flere grønlændere. Og jeg var lidt træt af alle de dårlige vittigheder om grønlændere. Jeg ønskede at oplyse om andre sider af Grønland også. Så derfor skrev jeg til Tivoli og foreslog, at de stillede op med noget andet og viste grønlandsk kultur på forskellig vis.

Det førte i første omgang ikke til noget. Men i 2000 tog Sidsel Møller kontakt igen og blev mødt af Tivolis daværende underholdningschef, Jan Hertz, som var med på idéen.

- Han var meget interesseret i at vise grønlandsk kultur i Tivoli. Men da han ikke selv havde kontakter (til Grønland, red.), spurgte han, om jeg selv ville stå for det. Og hvis det blev en succes, så ville han gerne lægge have til det.

Kæmpe folkefest

Og det blev en succes. I dag mødes flere tusinde mennesker hvert år til den største grønlandske folkefest uden for Grønland.

- Det sjove er jo, at folk, der ikke hilser på hinanden derhjemme (i Grønland, red.)…. Når de ser hinanden i Tivoli, så hilser de og har stor gensynsglæde. Så jeg tror, at det fremmer fællesskabsfølelsen og nærheden, siger Sidsel Møller.

   Læs også: Tivoli er klar til Grønlands-jubilæum

I 2012 trådte hun ud af styregruppen bag "Grønland i Tivoli", mens det i dag er Miki Jensen, Pipaluk Lind og Kim Falck-Petersen, som står for arrangementet. 

Dog gør Sidsel Møller sig stadigvæk lidt tanker om, hvad "Grønland i Tivoli" måske på sigt kunne udvikle sig til. Og det har bund i tanken om oplysning, som hun i sin tid præsenterede over for Tivolis underholdningschef.

   Læs programmet for Grønland i Tivoli 2016 her

- Når nu der er så mange mennesker, der mødes derinde, kunne man måske godt lave en afdeling, der også er lidt mere alvorlig. Som ikke kun er sjov og ballade, men også ligesom tager sig af de ting, som trænger til opmærksomhed i Grønland, fortæller Sidsel Møller.

Grønland i Tivoli 2016 finder sted søndag den 31. juli og 1. august.