Genbrug skal føre til glas i asfalt og dåser til Danmark

Borgerne i Kommuneqarfik Sermersooq skal begynde at sortere i deres affald. Det foreslår Inuit Ataqatigiits kommunalbestyrelsesmedlem Allan Pertti Frandsen.
Foto © : Google maps
Skrevet af Mads Pedersen
11. marts 2015 16:03

I dag er det normalt, for de fleste borgere, at al affald proppes i samme container. Dåser, glas og computere, ja, alt hvad der kan puttes i affaldscontaineren ender her.

Men sådan skal det ikke længere være. Ihvertfald hvis Allan Pertti Frandsen forslag bliver vedtaget af kommunal bestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq.
- Jeg synes, at vi allesammen har et ansvar for at nedbringe vores affaldsmængder og bortskaffe dem miljømæssigt forsvarligt, siger Allan Pertti Frandsen og fortsætter.

- Jeg synes også, som kommunalbestyelsesmedlem, at for at beskytte vores natur og for at mindske mængden af affald i vores dagrenovation, som skal afbrændes i vores forbrændingsanlæg, så skal kildesotering af affald gøres endnu nemmere og mere tilgængelige for vores borgere og vores erhvervsliv alle steder i vores kommune, siger Allan Pertti Frandsen til KNR.   

 

Glas i asfalten

Der er, ifølge kommunalpolitikeren, fordele ved at sortere affald. Ved at sortere glas og dåser kan man reducere slagger i forbrændingsanlægget og dermed øge brændværdien i andet affald samtidig med at forbrændingen bliver mere miljøvenlig. En anden fordel er, at man kan genbruge affaldet.  

- Qeqqata Kommunia har succes med at bruge knuste glas fra flasker og andre glas i deres lokale asfaltproduktion. For eksempel har den asfalt, der køres på i Sisimiut, knust glas i asfalten i stedet for knuste sten og klippestykker. Så der er muligheder for at genanvende affald lokalt, siger IA’s Allan Pertti Frandsen og understreger, at sammenpressede dåser kan sendes til Danmark til genbrug.

 

Qeqqata Kommunia viser vejen

Hvis hans forslag om at sortere affald skal blive til virkelighed kommer det til at koste penge. Her mener kommunalpolitikeren, at man kan gøre som Qeqqata Kommunia.

I 2013 købte Qeqqata Kommunia otte containere til glas og otte containere til dåser og aluminium, og disse blev finanseret ved at halvdelen blev betalt af kommunen og halvdelen af boligselvskabet INI A/S.

Allan Pertti Frandsen mener, at INI A/S og Iserit kan være med til at finansere forslaget. Men forslaget er ikke blevet behandlet endnu, og der har derfor ikke været officielle henvendelser til boligselskaberne.

 

Noget for noget

Kommunikationschef i INI A/S, Else Løvstrøm, siger til KNR at de afventer at enmet bliver drøftet i kommunalbestyrelsen. Og hvis forslaget bliver vedtaget, så vil INI A/S kræve noget, hvis de skal være med til at finansere forslaget.