Garnfiskeri bliver begrænset i Nordgrønland

Uenighed i kommunabestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia om ny vedtægt for brug af garn ved fiskeri efter hellefisk.
Skrevet af Noah Mølgaard
09. september 2011 12:31

Fiskerne i Qaasuitsup Kommunia får kun mulighed for at bruge garn i fiskeriet efter hellefisk fra 1. januar til 30. april og fra 1. november til 31. december.

Begrænsningen af garnfiskeri kommer for at undgå at kvartalskvoterne bliver fisket op for hurtigt. Kvartalskvoten i forvaltningsområdet Uummannaq blev fisket op den 15. august og der kommer ikke nye kvoter før 1. oktober, der skal gælde til udgangen af året.

Flertallet i kommunalbestyrelsen har vedtog forslaget under kommunalbestyrelsesmødet den 6. september og den nye vedtægt bliver gældende fra årsskiftet. Forslaget som er fremlagt efter en dialog med Naalakkersuisut mødte dog modstand hos Siumut.

Siumut ville ikke gå med til forslaget, fordi de mener at der burde have været gennemført en bedre høring inden forslaget blev behandlet.

Kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia efterlyser overfor Naalakkersuisut en plan for større bearbejdning af råvarer i Qaasuitsup Kommunia.

Der er 23 forskellige virksomheder i Nordgrønland, der producerer hellefisk. Kun to producerer fileter, mens resten blot skærer hovedet af og sender fisken til viderebearbejdning i udlandet.

Der blev i 2009 eksporteret 15.217 tons hellefisk, men kun 5.607 endte som fileter.

Qaasuitsup Kommunia har søgt Naalakkersuisut om at flytte 500 tons af kvoten for Uummannaq fra 4. kvartal til 3. kvartal. Men henvendelsen er endnu ikke blevet besvaret ifølge referatet fra kommunalbestyrelsesmødet den 6. september.