GA afviser Atassut-forslag

Tirsdag skrev Siverth K. Heilmann og Steen Lynge, at den landbaserede fiskeindustri via nedsatte priser fra Nukissiorfiit sender regningen for el- og vand videre til økonomisk svage og ældre i Nuuks boligblokke. Men det er ukorrekt, meddeler Grønlands Arbejdsgiverforening, GA.
Skrevet af Camilla Dam
11. februar 2015 11:59

- Det korrekte er, at fiskeindustrien som storkunde får en rabat, som betyder, at industrien betaler mindre for el og vand end andre.

- Men det er der en logisk forklaring på, for til gengæld bidrager fiskeindustrien i høj grad til dækning af energiselskabet Nukissiorfiits faste omkostninger, så priserne for de private forbrugere bliver billigere, meddeler GA’s direktør, Brian Buus Pedersen.

Som eksempel bruger han rejefabrikken i Nuuk, som sagtens kunne bruge saltvand i stedet for ferskvand, mens det ville betyde ekstra omkostninger for borgerne i Nuuk. Så Selvstyret dikterer, at fabrikken bruger ferskvand.

Læs også Atassut: Fiskeindustrien giver el- og vandregning til de svage i Nuuk

Omvendt i Aasiaat, hvor fiskefabrikken bruger havvand. Derfor er prisen på ferskvand højere der. Det samme princip gælder for el, hvor fiskeindustrien betaler en stor del af de faste produktionsomkostninger til fordel for de private kunder.

- Siverth K. Heilmanns og Steen Lynges påstand er med andre ord helt forkert. En storkunderabat er ikke et tilskud, og der er ingen regning til dårligt stillede borgere – tværtimod skal de være glade for at industrien bærer en stor del af de faste omkostninger og er med til at holde de private forbrugerpriser nede, fastslår Brian Buus Pedersen.

GA’s direktør mener derfor Siverth K. Heilmann og Steen Lynges forslag om at afskaffe storkunderabatten, som fremlægges ved forårssamlingen, er uigennemtænkt. Det vil betyde en millionstor ekstraregning til industrien, som i sidste ende kan koste arbejdspladser og skattekroner til Landskassen.