Atassut: Fiskeindustrien giver el- og vandregning til de svage i Nuuk

Den landbaserede fiskeindustri sender regningen for el- og vand videre til økonomisk svage og ældre i Nuuks boligblokke, mener Atassuts Siverth K. Heilmann og Steen Lynge. Men det skal være slut.
09. februar 2015 18:03

Problemet kan løses, siger de, hvis der vedtages et nyt forslag på Inatsisartuts forårssamling.

Fiskefabrikker og indhandlingsanlæg har lavere el- og vandregninger, og det underskud, det skaber, dækkes af en højere fjernvarmeregning for nogle Nuuk-borgere. Det skriver de to Inatsisartut-medlemmer Siverth K. Heilmann og Steen Lynge.

Det er ikke rimeligt, mener de, især fordi regningen ender hos almindelige mennesker. Et forslag på inatsisartuts forårssamling skal løse problemet.

- Det er de gamle nedslidte statsblokke som Blok 1 - til 10, Radiofjeldet, Tuujuk, Nuussuaq-blokkene osv. Ja, det er netop i de boliger, vores økonomisk svageste medborgere og de ældre bor, skriver Siverth K. Heilmann og Steen Lynge i begrundelsen for deres forslag.

De to politikere henviser til en redegørelse fra konsulentfirmaet Rambøll, hvor der står, at den billige el- og vandregning til fiskefabrikkerne koster 77 millioner kroner. Og lige nu er det fjernvarmebrugerne i de nævnte blokkomplekser, som må til tegnebøgerne og betale dobbelt så meget for deres fjernvarme for at dække det underskud.

- De bredeste skuldre skal bære de største byrder. Derfor vil Atassut flytte krydssubsidieringen fra varmekunderne til el- og vandkunderne. Nu er det de svageste lejere i Nuuk, der betaler det hele.

- Atassut stemmer for, at alle el-kunderne skal være med til at dele udgifterne til den billige el til den landbaserede fiskeindustri og tilsvarende skal vand-kunderne være med til at dele udgifterne til det billige vand til den landbaserede fiskeindustri, skriver Inatsisartut-medlemmerne for Atassut  Siverth K. Heilmann og Steen Lynge.