Fundet i Grønland: To er smittet med abekopper på Pituffik

Abekopper er nået til Grønland og er opdaget på Pituffik. De smittede er isoleret.
Det er to civile medarbejdere på basen, som har vist klassiske symptomer på abekopper Foto © : Inuit Ataqatigiit
Skrevet af Christine Hyldal
09. august 2022 12:21

Abekopper er nået til Grønland - og to er registreret smittede på Pituffik. 

Det meddeler Selvstyret. 

Det er to civile medarbejdere på basen, som har vist klassiske symptomer på abekopper. Sygdommen er bragt ind fra udlandet.

Abekopper i Danmark
 

Det er ikke kun mænd, der har sex med mænd og har flere partnere, der risikerer at få abekopper.
 

Det fremgår af en ny risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI).
 

Nu er risikovurderingen, at alle grupper med mange seksualpartnere er i høj risiko for, at abekopper spredes yderligere.

Sygdommen knytter sig ikke særligt til hverken køn eller bestemte seksualiteter. Men fordi smitten er blevet introduceret i gruppen af mænd, der har sex med mænd, er det her, den har bredt sig.

Sundhedsstyrelsen har derfor tirsdag meddelt, at man vil tilbyde vaccination mod abekopper til mænd, der har sex med mænd, og som har flere partnere.

Tidligere var det kun nære kontakter til smittede, der fik vaccinen tilbudt.

Ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut har 126 personer i Danmark været smittet med abekopper, siden det første tilfælde i Danmark den 23. maj.

Kun få smittede har været indlagt, og ingen er døde af sygdommen i Danmark. 


 

De to smittede er nu isoleret på Pituffik. De vil forblive isoleret, til de er raskmeldte og ikke længere udgør en smitterisiko, meddeler Selvstyret. 

Ud fra de oplysninger, som der er nu, er der ingen nære kontakter, som kan være blevet smittet.

Landslægeembedet vurderer, at der ikke er nogen risiko for smitte til andre steder i Grønland. Den ene smittede var for nylig indrejst til Grønland, men uden symptomer på indrejsetidspunktet. Sygdommen smitter først når der kommer symptomer.

Sygdommen forårsages af abekoppevirus. Smitte mellem mennesker sker typisk ved tæt fysisk kontakt. Smitten overføres typisk ved direkte kontakt med væske fra hudblærer eller ved smitte fra luftveje, ligesom der er beskrevet enkelte tilfælde, hvor smitte er sket ved kontakt med smittespredende genstande, herunder sengetøj med videre.

WHO: Global sundhedskrise

Sygdommen varer normalt to til fire uger. 

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har erklæret udbruddet af abekopper for en global sundhedskrise, som er organisationens højeste alarmberedskab.

Der er dog ingen grund til at frygte, at abekopper kommer til at udgøre en trussel i Grønland, har Paneeraq Noahsen, der er læge i Landslægeembedet, sagt til KNR.

- Abekopper er ikke særlig farligt eller smitsomt. Langt de fleste mennesker kommer sig efter sygdommen af sig selv og har ikke brug for sundhedsvæsenets hjælp. Det klarer immunsystemet selv. Så det er ikke noget, der bekymrer os heroppe, sagde hun til KNR 26. juli.