Fundamentet smuldrede under Asii Chemnitz Narup: Múte B. Egede ærgrer sig

Koalitionen ønsker stabilitet, men må nu sande, at det for tredje gang er nødvendigt at skifte ud på landets mest magtfulde poster.
- Det er selvfølgelig beklageligt, at hun trækker sig fra posten som naalakkersuisoq. Jeg respekterer dog hendes valg, skriver Mute B. Egede. Foto © : Malik Brøns / KNR
23. november 2021 16:03

Mange spærrede øjnene op, da det i morgens kom frem, at Asii Chemnitz Narup (IA) med øjeblikkelig virkning trak sig som naalakkersuisoq for finanser og indenrigsanliggender.

LÆS OGSÅ Asii Chemnitz Narup trækker sig som naalakkersuisoq for finanser

Formanden for Naalakkersuisut Múte Bourup Egede (IA) skriver i en pressemeddelelse, at han ærgrer sig over Asii Chemnitz Narups beslutning:

- Vi kender Asii Chemnitz Narup som en dygtig, målrettet og visionær person, og derfor er det selvfølgelig beklageligt, at hun trækker sig fra posten som naalakkersuisoq. Jeg respekterer dog hendes valg.

Fortiden indhenter Asii Chemnitz Narup

Den afgående naalakkersuisoq for finanser og indenrigsanliggender vil ikke stille op til KNR, men henviser til en pressemeddelelse, hvor hun skriver, at beslutningen om at træde tilbage skal ses som en konsekvens af hendes indblanding i den boligskandale, som har ramt Kommuneqarfik Sermersooq: 

- Jeg kan selvfølgelig ikke lade en flere år gammel sag fra et tidligere hverv spærre for koalitionens videre arbejde. Derfor trækker jeg mig med omgående virkning.

Asii Chemnitz Narup var borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, da man i kommunen begyndte en praksis med at leje boliger af private bygherrer for bagefter at udleje boligerne til borgere, der var på venteliste til at få tildelt en kommunal bolig.

LÆS OGSÅ Tilsynsråd giver det røde kort til Kommuneqarfik Sermersooqs boligpraksis

Kommuneqarfik Sermersooqs metode til at skaffe boliger til borgerne har vist sig ikke bare at være en stor underskudsforretning for kommunen, men også imod reglerne, hvorfor Tilsynsrådet har pålagt kommunen at stoppe ordningen og kritiseret borgmesterens ageren i sagen. 

Det er uklart, om det er Asii Chemnitz Narup eller Charlotte Ludvigsen, der kritiseres.

Alligevel har Asii Chemnitz Narup nu valgt at trække sig. 

LÆS OGSÅ Tidligere borgmester i Sermersooq tager kritik om boligsag alvorligt

Hun skriver, at Tilsynsrådets seneste kritik af hendes tid som borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq har gjort, at hun nu føler sig nødsaget til at trække sig.

- Tilsynsrådets rapport har åbenlyst rokket ved tilliden til mig. Jeg ser derfor ingen anden udvej end at trække mig.

Ny naalakkersuisoq for finanser er Naaja Nathanielsen, der i forvejen er ansvarlig for råstoffer, justits- og ligestillingsområdet. Mimi Karlsen bliver naalakkersuisoq for indenrigsanliggender.