Fremtidens investeringer diskuteret i Inatsisartut
Hun havde sat fokus på en national anlægsplan for både selvstyret, kommunerne og de selvstyreejede selskaber. Desuden blev der set på en øget indsats på uddannelsesområdet, hvor fremtidens uddannelsessystem skulle ses efter i sømmene. Der var fokus på social- og miljømæssig bæredygtighed, og også boligområdet var på dagsordenen i en tid, hvor befolkningen gerne flytter efter arbejdet, men ikke har de store muligheder for at få en ordentlig bolig til en fornuftig husleje. Efterfølgende var det ordførernes tur til at kommentere planerne.
Det store oppositionsparti Siumut råbte vagt i gevær over den stigende gældsætning, der har nået et niveau, hvor hver borger i gennemsnit skylder 50.000 kr. Per Bertelsen gør opmærksom på at Grønland ikke havde gæld til udlandet før den nuværende regeringskoalition kom til og opfordrer til ændringer af strategien. Der er således oparbejdet en netto gæld på samlet 2,7 mia. kr. Partiet var godt tilfredse med at man fremover ville sikre at man også i dårlige tider var i stand til at betale af på gælden, så samfundets velfærd ikke ville komme i fare.
- Vi bør endnu engang se på om ikke Nukissiorfiit burde omdannes til et aktieselskab for at kunne optage lån selv i stedet for at belaste Landskassens likviditet med sine behov. På den måde påvirker Nukissiorfiits arbejde ikke vores muligheder for at optage lån i fremtiden, og vi sikrer, at renten på fremtidige lån ikke skyder i vejret, fastslår Per Bertelsen fra Siumut.
IA er enige med Naalakkersuisut i, at hovedprincippet må være, at vi kun skal låne penge, hvis analyser peger på, at vi har råd til at betale gælden tilbage. Alt andet vil være uansvarligt. Partiet er også enige med Naalakkersuisut i at fremtidens investeringer i boliger i bygderne skal understøttes, så også de mindre samfund fremover har muligheder for at vokse og udvikle sig.
- Grønland står med en stor renoveringsbyrde på i omegnen af 6 milliarder, og her burde vi have sat penge af til at renovere løbende, så vi ikke i dag står med så store udgifter i udsigt, siger Naaja Nathanielsen fra IA, der er enige med Naalakkersuisut i, at der i de kommende år bør investere i uddannelse, i ældreboliger og i sundhedsvæsenet.
Demokraterne opfordrer til øget fokus på uddannelsen, og understreger at indsatsen skal begynde allerede i børnehaven, så børnene er klar til at gå i skole og lære, hvilket der har været store problemer med i dag. Kun gennem en styrkelse af undervisningssektoren kan Grønland geares til at kunne klare sig i den globale konkurrence, verden byder på i dag. Desuden bakker Demokraterne kraftige op omkring en nedsættelse af skatten på arbejde.
- Demokraterne har gennem flere år været varme fortalere for at sænke skatten på arbejde, men har ikke mødt megen forståelse for dette ønske. Vi er derfor ekstremt glade for, at Naalakkersuisoq for Finanser ved præsentationen af Politisk Økonomisk Beretning og Gælds- og Investeringsstrategien åbnede op for, at skatten på arbejde kunne blive sænket med et enkelt procentpoint i forbindelse med de kommende Finanslovsforhandlinger, fastslår Andreas Ullum fra Demokraterne.
Kattusseqatigiit Partiiat sætter fokus på at skolerne i Grønland kommer i en meget bedre stand og opfordrer til at øge det beløb, der hvert år sættes af til at renovere skolerne fra de nuværende 80 millioner kroner. Partiet sætter også fokus på familierne og især børnenes opvækst. Børnene er landets fremtid og derfor er det uhyre vigtigt at sætte fokus på netop børnenes forhold fremover. Desuden ser partiet positivt på den langsigtede strategi, der lægges op til i Gælds- og investeringsstrategi 2012.
- Vi fra Kattusseqatigiit Partiiat er også glade for, at Naalakkersuisuts planlægning rækker over år 2025, idet vi også igennem mange år har efterlyst grundig og gennemvurderet planlægning baseret på Skatte- og Velfærdskommissionens og Transportkommissionens arbejde, og ikke mindst tilsvarende samfundets økonomiske forhold, hvilket vi fra Kattusseqatigiit Partiiat er glade for at deltage i, fastslår Knud Fleischer.