Fraråder på det kraftigste juleferien

Landslægen, naalakkersuisoq Anna Wangenheim og politimesteren fraråder i dag igen på det kraftigste, at man rejser til og fra Grønland i juleferien.
- Til de indrejsende til Grønland har vi et meget vigtig budskab. Overhold jeres karantæne, bliv retestet på femte dagen og at i kontakter sundhedsvæsnet hvis i bliver syge. Det er meget vigtig, siger Anna Wangenheim. Foto © : KNR / Nina Vivi Møller Andersen
Skrevet af Malik Brøns
15. december 2020 14:22

Den gode nyhed først: 

- Grønland er i dag i en unik situation, fordi det sidste smittetilfælde i Kangerlussuaq nu er raskmeldt. Så Grønland er, så vidt vi ved, coronafrit igen. Det er en meget lykkelig situation, hvis man kigger sig rundt omkring i verden, siger landslæge Henrik L. Hansen.

Karantæne og retest

Du skal være i karantæne i fem dage, når du rejser in i Grønland.

Når du er i karantæne, må du gerne gå en tur, og du må også gerne have kontakt med dem, du bor sammen med. 

Du må gerne købe ind.

Du må ikke besøge andre, få besøg, tage bus eller taxa eller gå på arbejde.

Du skal testes igen fem dage efter ankomst til Grønland. Når testen viser negativ, må du gå på arbejde og vendte tilbage til dit normale liv igen.

Hvis du ikke vil lade dig genteste, skal du blive hjemme i 14 dage og først gå på arbejde, når du er symptomfri.

- Det håber vi selvfølgelig, at vi kan blive ved med, selvom udviklingen ikke er særlig god ude i verden.

Det er helt afgørende at de indrejsende bliver testet rigtigt, inden de træder ind i flyet i Kastrup. 

LÆS OGSÅ Coronastaben: Det er verdens dårligste idé at rejse til Danmark nu

Resultatet fra en hurtigtest kan ikke bruges, siger landslægen. Man skal ind i et testcenter og podes i halsen, vente på negativt svar og vise det ved check in i lufthavnen. 

På testcentrene er der dog rigtig travlt i øjeblikket. I Holbæk er der for eksempel ventetid på 17 dage for at komme til test. I Roskilde skal man vente i 13 dage, og flere steder i Midtjylland og København er ventetiden ni dage.

Politimester: Juleræsen i butikkerne 

Hos politiet er der i disse dage fokus på julegaver og butikkerne, siger politimester Bjørn Tegner Bay.

- I politiet har vi stadigvæk stort fokus på, at coronareglerne i Grønland bliver overholdt. Det drejer sig især om reglerne for, hvordan forretningerne er indrettet. Her tænker jeg især på julehandlen, hvor man vil opleve, at politiet har fokus på for eksempel hvor mange mennesker, der kommer i butikkerne, siger han.

- Selvfølgelig har særligt indrejsereglerne, det vil sige karantænereglerne, en helt særlig plads hos politiet. Det er stadig vores opfattelse, at de rejsende opfører sig meget ansvarligt.

Der er også fokus på de unge, der kommer hjem fra efterskole på juleferie. 

- De unge oplever ind imellem, at de på de sociale medier er udsat for angreb fra folk, der mener at vide, hvordan tingene hænger sammen. Når vi undersøger det, så er reglerne faktisk fulgt, siger Bjørn Tegner Bay.

LÆS OGSÅ Corona i Danmark: Store dele af landet lukker ned igen

Han henviser til blandt andet Facebook, hvor nogle farer i tastaturet og er nervøse for, at efterskoleeverne kan smitte andre, når de kommer hjem på ferie. 

- Det er i vores opfattelse, at de unge virkelig gør en indsats for at overholde reglerne. Det har de fortjent at få en tak for. 

Der er dog nogen, der ikke kan finde ud af at overholde reglerne. Blandt andet var en 20-årig kvinde gået i byen, selvom hun stadig var i karantæne. Hun fik hun en bøde på 3.000 kroner.

Hun blev heldigvis testet negativ efterfølgende. 

- Havde hun været positiv, så havde smitterisikoen været meget høj, fordi hun færdedes i nattelivet, siger Bjørn Tegner Bay. 

Efterskoleeverne er fra 15 til 17 år. Og i den alder kan man også få en bøde - og det kan ens forældre også.

Og hvis det sker, at en mindreårig får en bøde for ikke at overholde sin karantæne, bliver det også indberettes til de sociale myndigheder, siger Bjørn Tegner Bay. 

- Så må de sociale myndigheder overveje, om der skal tages nogen særlige tiltag overfor sådan en familie, siger han. 

Vacciner i sigte mellem jul og nytår

Naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim (D) gentager og appellerer til folk, som stadig planlægger en juleferierejse mellem Grønland og Danmark.

- Der er en kritisk situation i Danmark. Der er flere og flere, som venter i testcentrene i Danmark, derfor kan det ikke sikres, at alle når at blive testet. Der er stadig tid til at ændre turen, derfor anbefaler vi, at man bliver hjemme, siger hun.

- Til de indrejsende til Grønland har vi et meget vigtig budskab: Overhold jeres karantæne, bliv retestet på femtedagen og kontakt sundhedsvæsnet, hvis i bliver syge. Det er meget vigtigt, siger hun. 

Hun har også en meddelelse til forældre, der får besøg af deres efterskolebørn.

- Budskabet til forældre og familier, der modtager besøg fra deres børn, som studerer eller er på efterskole i Danmark er, at i skal støtte jeres unge til at overholde deres karantæne. 

LÆS OGSÅ Landslæge: Vi håber, at vi begynder med at vaccinere meget tidligt i det nye år

Der er også forhåbentligt nye tider i sigte, siger landslægen.

- Vi forventer, at de første vacciner kan komme til Grønland allerede mellem jul og nytår. Det bliver ikke ret mange, men vi har haft masser af kontakt til de danske myndigheder, som vil bistå Grønland med vacciner, siger landslægen. 

- Vi er ved at få det hele på plads til at modtage de her vacciner. Det er en kompliceret sag, og vi er ved at lave et forslag til, hvordan hele vaccinationsprogrammet vil foregå i de kommende måneder.