Coronastaben: Det er verdens dårligste idé at rejse til Danmark nu

Hvis du rejser til Danmark nu, risikerer du ikke at kunne flyve hjem til tiden. Der er nemlig lang ventetid i testcentrene.
Juletids-sammenkost-smitten vil toppe i midten af januar, siger chefen for Coronastaben om de dystre fremtidsudsigter lige efter jul. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Christine Hyldal
10. december 2020 18:26

- Hvis du er i tvivl om, at det er en god idé at rejse til Danmark lige nu, så lad være. Det er virkelig, virkelig en dårlig idé, for du kan ikke være sikker på at komme hjem igen til den tid, som du havde regnet med.

Det siger chef for coronastaben, Hans-Peder Barlach Christensen på en til et møde med pressen sidste på eftermiddagen i dag.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Det er egentlig ikke fordi, at der er noget nyt i dét. Det nye er, at der er så meget pres på testcentrene i Danmark, at der er ventetid. 

Karantæne og retest

Naalakkersuisut har genindført de tidligere regler om fem dages karantæne, når man rejser ind i landet.  

Når du er i karantæne, må du gerne gå en tur, og du må også gerne have kontakt med dem, du bor sammen med. 

Du må gerne købe ind.

Du må ikke besøge andre, få besøg, tage bus eller taxa eller gå på arbejde.

Du skal testes igen fem dage efter ankomst til Grønland. Når testen viser negativ, må du gå på arbejde og vendte tilbage til dit normale liv igen.

Hvis du ikke vil lade dig genteste, skal du blive hjemme i 14 dage og først gå på arbejde, når du er symptomfri.

På 29 ud af 35 faste corona-teststeder er ventetiden to dage eller længere. I hovedstaden er der en ventetid på tre til fire dage, i Aarhus fem dage og i Odense fire dage, viser tal fra Testcenter Danmark. 

Ventetiden betyder, at man ikke kan være sikker på at nå at få en coronatest, som er gyldig ved check in, når man skal på flyet i Kastrup. Reglen er nemlig, at testen må være max fem dage gammel, når man træder ind i flyet.

Smitterekord i Danmark

Air Greenland har en aftale med Rigshospitalet, hvor passagerer kan blive testet blot to dage før afrejse, og hvor svaret bliver sendt direkte til Air Greenland. 

Men heller ikke den service er der nogen garanti for kan fortsætte som nu på grund af smittepresset i Danmark: Torsdag slog antallet af smittede igen rekord – 3132 er testet positive. 

Ingen er garanteret test på Rigshospitalet. De har været flinke, men vi har ikke et retskrav på, at rejsende til Grønland skal have særbehandling, når der er så meget smitte i Danmark, siger landslæge Henrik L. Hansen.

LÆS OGSÅ En er smittet med corona i Kangerlussuaq

- Rigshospitalet kan blive tvunget til at prioritere anderledes, siger Anna Wangenheim, der er naalakkersuisoq for sundhed (D).

Hvis man bliver fanget i Danmark med enten en positiv coronatest eller slet ingen test, der nåede at blive klar før afrejse, så må man selv bøde for det: Air Greenland ombooker billetten, men ophold i Danmark er for egen regning. 

Ingen nedlukning på vej

Der er dog ikke nogen lukning af flytrafikken på vej som i foråret. Derfor er det op til en selv at beslutte, om man vil rejse eller ej. 

- På nuværende tidspunkt er en reel lukning af al trafik ikke på bordet. Det er et meget drastisk skridt at tage, siger politimester Bjørn Tegner Bay.

Juletids-sammenkost-smitten vil toppe i midten af januar.

Coronastaben vil heller ikke sige noget konkret om, hvornår det i så fald vil ske. Men hvis antallet af smittede stiger både i Danmark og Grønland, og hvis der bliver fundet ”flere”, der ikke har en negativ coronatest ved check in, så kan der blive pillet ved knapperne, siger landslæge Henrik L. Hansen.

I sidste uge var der blot en enkelt, der blev afvist ved check in i Kastrup. Landslægen kan ikke oplyse tal på, hvor mange der skal være, før en reel nedlukning igen bliver til virkelighed, siger han. Men:

- Vi har et set up i Grønland, der gør, at vi kan klare et sporadisk angreb af corona. Det havde vi ikke i foråret. Men antallet af smittede vil sandsynligvis bare stige i Danmark hen over julen, og det betyder, at de, der rejser frem og tilbage mellem jul og nytår, kan bringe smitte med sig ind i landet. 

LÆS OGSÅ Corona får familie til at aflyse juleferie: Vi har ikke set mine forældre i lang tid

- Det betyder også, at de sundhedspersonale udefra, som vi er helt afhængige af i Grønland, kan blive låst til Danmark, siger Henrik L. Hansen.  

De danske myndigheder er begyndt at bruge hurtig-test for at nedbringe ventetiden, men de test duer ikke som dokumentation ved indrejse til Grønland.

Og hvis du så sidder og tænker: Jeg udskyder bare min rejse til januar – så bør du også tænke dig om en ekstra gang, er beskeden fra Coronastaben. 

- Juletids-sammenkost-smitten vil toppe i midten af januar. Så det er også en virkelig dårlig idé, siger chef Hans-Peder Barlach Christensen.