Randi Vestergaard Evaldsen skal fremover være i spidsen for indkøb hos Kalaallit Nunaanni Brugseni.Foto: KNR

Portræt: Fra ung sisimiut'er til blå naalakkersuisoq

35-årige Nuka Randi Vestergaard Evaldsen kom fra ungdomspolitik og stormede på få år til tops i grønlandsk politik. Og det er et sted, hvor man skal have nosser af stål, siger den nu tidligere toppolitiker.

- Jeg har igennem længere tid vurderet min situation som politiker og privatperson, og jeg synes, at det er på tide, at jeg kommer videre i livet. Jeg vil sætte et helt andet fokus på min familie, så de behov, der måske har været lidt omsorgssvigtet de sidste fem år, bliver behandlet på en anden måde.

Det siger den nu forhenværende formand for Demokraterne, Randi Vestergaard Evaldsen, efter en hektisk dag i går, hvor hun valgte at trække sig fra politik. Hun takker her alle - fra vælgere til familie og kolleger - for hendes fem år som folkevalgt politiker.

LÆS OGSÅ Randi Vestergaard Evaldsen trækker sig fra politik

Afskeden kommer midt i en valgperiode i både Inatsisartut og kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq, som hun begge er medlem af. Tilbuddet om et job som indkøbschef i Kalaallit Nunaanni Brugseni har trukket mere end det politiske kald.

- Jeg vil gerne bruge min uddannelse. Jeg er 35 år, og hvis jeg skal ud i erhvervslivet, mener jeg, at det skal være nu, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Nuka Randi Vestergaard Evaldsen

Alder: 35 år

Bosat: I Nuuk - oprindelig fra Sisimiut

Civilstatus: Gift med Bo Klarskov Larsen

Uddannelse: 2008 uddannet serviceøkonom med speciale i
turisme, Nordjyllands Erhvervsakademi. 2013 - 2015 akademiuddannet i international handel og markedsføring

Karriere: Elev i Tele-Post 2013 til 2015 
indkøbsassistent i Pisiffik
Operationel og strategisk indkøber i Nukissiorfiit

Politiske hverv: Formand for Demokraterne Ungdom, næstformand Demokraterne 2014-15, medlem af Inatsisartut 2014 - 2019, formand for Demokraterne, 2015-18, naalakkersuisoq for råstoffer og finanser 2015-16, naalakkersuisoq for erhvervs, arbejdsmarked og handel, 2015-16 (to måneder). Medlem af kommunalbestyrelsen i kommuneqarfik Sermersooq 2017-2019.

Fra nyvalgt til ung naalakkersuisoq

Demokrat-kometen voksede op i Grønlands næststørste by, Sisimiut. Hun blev student i 2004 fra GU i Aasiaat. 

Studieårene foregik i Aalborg, hvor hun i 2008 blev færdiguddannet fra Nordjyllands Erhvervsakademi som serviceøkonom med speciale i turisme.

Men det har været udviklingen af hele Grønland, som siden har fyldt mere, end alene udviklingen af turisme.

Efter en årrække som formand for Demokraternes Ungdom blev Randi Vestergaard Evaldsen valgt som moderpartiets næstformand i 2014 under formand Anda Uldums styring.

LÆS OGSÅ Niels Thomsen tager orlov fra Inatsisartut

To måneder senere fik hun vælgernes opbakning til en plads i Inatsisartut, og der gik kun et enkelt år som menigt medlem, før hun blev ny naalakkersuisoq for finanser og råstoffer.

Som liberal har hun blandt andet kæmpet for en større frihed til den enkelte. Det gælder for eksempel i sager om salg af alkohol, hvor Demokraterne har argumenteret for, at befolkningen skal tage ansvar for alkohol-forbruget i stedet for at møde restriktioner.

Du skal altid være forberedt på slåskampe – og undskyld sproget, men man skal have store nosser eller nosser af stål.

- Men den vigtigste sag for mig har været at få en forlængelse af barselsorloven, som giver forældrene en tryg start. Det kommer til at betyde noget for samfundet, fordi vi får skabt nogle stærkere familier, siger hun.

Hun sad et år som Naalakkersuisoq, ind til både Demokraterne og Atassut røg på porten, og IA og Parti Naleraq kom ind i stedet.

Nosser af stål

Og livet som medlem af Inatsisartut kan være hårdt, fortæller Randi Vestergaard Evaldsen.

- Det er ikke altid sjovt at sidde i Inatisartut. Du skal altid være forberedt på slåskampe – og undskyld sproget, men man skal have store nosser eller nosser af stål – for man er konstant midt i en stor  slåskamp. Det kræver både mod og vilje at være medlem af Inatsisartut, så jeg har stor respekt for alle dem, der sidder der. Det kræver rigtig, rigtig meget. Man er på 24 timer i døgnet, siger hun.

LÆS OGSÅ Stopper i politik: Nu skal Randi Vestergaard være indkøbschef i Brugseni

I 2017 blev Randi Vestergaard Evaldsen valgt ind i kommunalbestyrelsen i Sermersooq. Det var især et ønske om at skabe flere jobmuligheder for unge, der fik hende på valglisten.

- Vores ungdom skriger på forandring. Det kan ikke passe, at de unge skal skræmmes ud af landet, fordi vi ikke lytter og ikke giver dem muligheder. Det vil jeg lave om på, lød det i marts 2017 fra hende. 

Skarpe kløer i kommunalpolitik

Socialområdet har dog også fyldt i kommunalbestyrelsen. Så sent som i foråret i år var Randi Vestergaard Evaldsen ude med skarp kritik af blandt andre den nu tidligere borgmester, Asii Chemnitz Narup (IA) og hendes håndtering af de sociale forhold i særligt Tasiilaq.  

Et forløb, der i juni fik borgmesteren til at trække sig fra posten og helt forlade politik.

Og det samme gør hendes politiske modstander nu - dog med en årsag, nemlig et civilt job.

- Jeg kan mærke på mig selv, at det er tid til at give slip og komme videre. Jeg føler det er den rigtige beslutning jeg her tager. Videre til næste kapitel i mit liv, skriver Randi Vestergaard Evaldsen på facebook.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt